Ексклюзиви
понеділок, 05 лютого 2024 05:50

Чому сьогодні важливо допомогти бездомним та жебракам: головні заборони та прикмети дня

Чому сьогодні важливо допомогти бездомним та жебракам: головні заборони та прикмети дня
5 лютого не можна відмовляти жебракам та бездомним Фото: pinterest

5 лютого день пам'яті святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського і святої мучениці Агафії.

Святитель Феодосій, архієпископ Чернігівський, жив у XVII столітті. Він був родом із Подільської губернії, зі старовинної дворянської родини Полоницьких-Углицьких. Навчався Феодосій у Києво-Братській школі, потім прийняв чернечий постриг.

Помер святитель 1696 року, похований у Чернігівському кафедральному Борисоглібському соборі.

Агафія жила в III столітті на Сицилії. Вона була родом з багатої і знатної сім'ї про дуже красива. Міський префект Квіціан поклав на неї око, але Агата вирішила присвятити себе служінню Богу. Градоначальник вирішив помститися: дівчину схопили і відправили в будинок розпусти, а потім віддали під суд. Після Агату довго катували і кинули в темницю. Мучениця стікала кров'ю, коли їй з'явився апостол Петро з ангелом. Він зцілив її рани і відчинив двері, але Агата відмовилася тікати, щоб за це не покарали охоронців. Святу спалили на багатті і, за переказами, в той самий момент почався землетрус. Ще через рік після смерті святої на Сицилії прокинувся вулкан Етна - жителі стали старанно молитися Агаті про порятунок, і лава не дійшла до міста.

Відтоді святу шанують як захисницю від пожеж і повеней, покровительку житла і домашньої худоби, насамперед - корів.

Прикмети

мороз цього дня - весна буде ранньою, а літо - сухим і спекотним;

якщо немає снігу - літо буде посушливим;

тепла погода видалася - холодів більше не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Благовіщення-2024: нова дата, що важливо знати про цей день

У народному календарі 5 лютого - свято Агафія Скотниця, Агафія Поминальниця, святу Агафію вважають покровителькою домашньої худоби, особливо корів-годувальниць.

Що не можна робити

лихословити, лаятися;

ображати домашніх тварин;

впадати у відчай, піддаватися зневірі.

Не слід цього дня відмовляти в допомозі жебракам і бездомним. Інакше можна опинитися на їхньому місці.

Що можна робити

У святого Феодосія просять про зцілення різних захворювань, особливо онкологічних - біля мощей святителя відбувалися різні чудотворення. Моляться Феодосію про захист від наклепу, ненависті, вирішення складних сімейних ситуацій. Також Феодосія Чернігівського просять про зміцнення розуму дітей.

Святу Агафію вважають захисницею від пожежі. За традицією цього дня в католицьких і православних храмах освячували хліб із сіллю, якими потім годували домашніх тварин, щоб ті не хворіли, і зберігали в будинку як оберіг від пожежі. Також на Агафію було заведено поминати померлих родичів і відвідувати їхні могилки.

Щороку віряни дотримуються постів, щоб підготуватись до великих церковних свят. Gazeta.ua розкаже, які пости чекають українців, їхні періоди і що можна вживати у такі дні. Але не забувайте вільний свій час присвячувати молитвам.

Великий піст: 18 березня – 4 травня. Це найдовший піст у церковному календарі, який передує Великодню. Загалом він займає 48 днів і завжди починається в понеділок за сім тижнів до Воскресіння Господнього та завершується в суботу.
Зараз ви читаєте новину «Чому сьогодні важливо допомогти бездомним та жебракам: головні заборони та прикмети дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути