четвер, 27 жовтня 2022 03:25

Як надати першу допомогу при кровотечах: поради, які рятують життя

Як надати першу допомогу при кровотечах: поради, які рятують життя
У кожного типу кровотечі свої зовнішні прояви, на які потрібно вчасно зреагувати. Фото: Пабліш Україна

Кровотеча – загрозливий здоров'ю та життю стан, при якому потрібно діяти негайно.

До приїзду медиків слід вжити всіх необхідних заходів, щоб у потерпілого залишалося якомога більше шансів на повноцінне життя. Способи зупинки кровотечі багато в чому залежать від місця її локалізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вберегтися від отруєння грибами ‒ поради медиків

У кожного типу свої зовнішні прояви, на які потрібно вчасно зреагувати, тому даємо вам цінні й корисні поради, які збережуть життя.

Як надати першу допомогу при капілярній кровотечі?

Обробити краї рани розчином антисептика (перекис, йод, зеленка), накласти нетугу марлеву пов'язку. При великій площі пошкодження необхідно звернутися по медичну допомогу.

Як надати першу допомогу при венозній кровотечі?

Тут дещо складніше. Варто запам'ятати, що кров'яні згустки не можна видаляти, оскільки це може спровокувати ще більшу крововтрату.

Як першу допомогу слід накласти асептичну пов'язку з міцного бинта або тканини. Якщо цей спосіб виявився неефективним, рекомендується використовувати джгут-турнікет. Під ним повинна бути вата або інший м'який матеріал і записка з часом накладення.

Максимальна тривалість перебування джгута на тілі потерпілого становить годину в холодний сезон (зима, осінь) і 2 год. в теплу пору. Замість джгута можна використовувати тугі пояси, краватки, короткі палиці з тканиною, закручені рушники тощо.

Як надати першу допомогу при артеріальній кровотечі?

Також дуже небезпечний вид кровотечі. Якщо у потерпілого немає переломів, то підніміть кінцівку з пошкодженням. Тканинну закрутку або джгут слід розмістити вище місця пошкодження. Замість закріплювального матеріалу можна притиснути артерію пальцем у місці пульсації вище точки пошкодження.

Якщо кровоточить ліктьова, підколінна, стегнова, плечова артерія, потрібно зафіксувати кінцівку в максимально зігнуту і підняту позицію.

Як надати першу допомогу при внутрішній кровотечі?

Запаморочення, холодний піт, непритомність, ниткоподібний пульс повинні змусити думати про те, як зупинити кров.

Насамперед слід викликати "швидку", а потерпілого розмістити в напівсидячому положенні, прикладаючи лід або холодний компрес до місця передбачуваної кровотечі.

Вміння надавати домедичну допомогу є дуже важливим. Особливо – в умовах повномасштабної війни, яка триває в Україні понад три місяці.

Однак в екстрених ситуаціях багато хто може бути безпорадним або мати хибне уявлення про надання допомоги потерпілій людині. У Міністерстві охорони здоров'я розвіяли головні міфи про накладання джгута ту зупинку кровотечі.

Зараз ви читаєте новину «Як надати першу допомогу при кровотечах: поради, які рятують життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути