неділя, 28 квітня 2024 15:31

Чому деякі люди рано сивіють: вчені знайшли причину

Чому деякі люди рано сивіють: вчені знайшли причину
Науковці знайшли причину раннього посивіння. Фото: garmonya.in.ua

Дослідники з Медичної школи Гроссмана Нью-Йоркського університету у ході експерименту на мишах виявили причину ранньої сивини.

Вона криється в стовбурових клітинах, повідомляє The New York Times.

Якщо ембріональні стовбурові клітини розвиваються у різні органи, то у дорослих стовбурових клітин більш передбачуваний шлях. Зокрема, стовбурові клітини меланоцитів у волосяних фолікулах відповідають за вироблення і підтримання пігменту у волоссі.

За даними вчених, у кожному волосяному фолікулі зберігаються незрілі стовбурові клітини меланоцитів. За необхідності, вони переміщуються з однієї частини фолікула в іншу, де білки стимулюють їхнє дозрівання на клітини, що виробляють пігмент, який і надає волоссю відтінку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені назвали 5 причин ранньої сивини

Науковці припускають, що сиве волосся було результатом виснаження пулу стовбурових клітин меланоцитів.

Дослідники два роки відстежували та візуалізували окремі клітини у хутрі мишей. Побачили, що стовбурові клітини подорожували туди-сюди всередині волосяного фолікула, переходячи у свій зрілий стан, що виробляє пігмент, а потім знову в незрілий.

Але з часом клітини меланоцитів не могли підтримувати подвійну дію. Волосся, що випадає і відростає, завдає шкоди фолікулу, і, зрештою, стовбурові клітини припинили свою подорож і, таким чином, перестали отримувати білкові сигнали для виробництва пігменту. Відтоді нове волосся не отримувало своєї дози меланіну.

Хоча дослідження робили на гризунах, вчені кажуть, що їхні результати можна застосувати і до людей. Вони сподіваються, що ці висновки можуть стати кроком до запобігання процесу посивіння.

Дефіцит поживних речовин здатен значно впливати на сивину. Ідеться про брак вітаміну B12.

Сиве волосся в ранньому віці з'являється не тільки через генетичну схильність і стрес. Брак деяких вітамінів і мінералів може призвести до виникнення цієї неприємної проблеми. Фахівці рекомендують звернути увагу на те, що ви їсте. Gazeta.ua назвала п'ять продуктів, які запобігають появі сивини.

Зараз ви читаєте новину «Чому деякі люди рано сивіють: вчені знайшли причину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути