неділя, 24 березня 2024 07:35

Благовіщення-2024: нова дата, що важливо знати про цей день

Благовіщення-2024: нова дата, що важливо знати про цей день
Благовіщення-2024: нова дата, історія свята, що не можна робити Фото: pinterest

Раніше православні віряни святкували Благовіщення Пресвятої Богородиці 7 квітня. Але від 1 вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар. Тому більшість церковних свят тепер святкуються на 13 днів раніше. Тому Благовіщення Пресвятої Богородиці 2024 року припадає на 25 березня.

Після Великодня і Різдва Христового саме Благовіщення Пресвятої Богородиці вважається найбільшим святом. Традиційно святкують його перед Великоднем.

Благовіщення: історія свята

Про походження цього великого церковного свята можна дізнатися в Євангеліє від Луки. Відомо, що до Діви Марії, яка вела благочестиве життя зі своїм чоловіком Йосипом, прибув архангел Гавриїл. Ангел розповів жінці, що скоро вона народить Ісуса Христа, який стане Спасителем людства.

Водночас Марія залишалася у шлюбі незайманою. Тому вона не могла зрозуміти, як зможе завагітніти. Ангел відповів на це, що зачаття буде непорочним і від Святого Духа. Тоді Діва Марія прийняла волю Господа і завагітніла.

Що не можна робити на Благовіщення

Вірянам рекомендують у свято Благовіщення Пресвятої Богородиці відкласти всі свої справи, піти до храму і помолитися.

В цей час триває Великий піст, але згідно з церковним уставом, дозволяється трохи послабити його правила, додавши до раціону рибу та морепродукти, гарячі страви з олією, вино.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий піст-2024: коли розпочинається, що треба знати і як харчуватися в цей особливий період

Загалом важливо провести цей день у гарному настрої, поспілкуватися з друзями й рідними, попросити вибачення за свої гріхи.

Злословити, сваритися і кричати заборонено.

Великдень для багатьох вірян є одним з найголовніших релігійних свят. Це перехідне свято, а значить його дата щороку змінюється. Цього року в Україні святкуватимуть Великдень 5 травня, а католики — 31 березня. Тобто різниця становитиме понад місяць.
Насамперед у це велике світле свято віряни йдуть до церкви на всеношну службу, де освячують паски, фарбовані яйця (крашанки, писанки), м'ясо та інші частування, які потім стоятимуть на святковому столі. На Великдень заведено вітати одне одного фразою "Христос Воскрес!", на яку відповідають "Воістину Воскрес!".

Зараз ви читаєте новину «Благовіщення-2024: нова дата, що важливо знати про цей день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути