Ексклюзиви
четвер, 27 червня 2024 02:20

Чому корисно щодня їсти часник: вчені пояснили

Чому корисно щодня їсти часник: вчені пояснили
Часник корисно вживати щодня. Фото: tsn.ua

Регулярне додавання в раціон часнику сприятливо впливає на організм. Вживати його можна у будь-якому вигляді.

Цей овоч допомагає тримати під контролем рівень цукру і холестерину в крові, пише видання Science alert.

Мета-аналіз 22 досліджень, що включали 29 рандомізованих контрольованих випробувань, проведений вченими з Південно-Східного університету та Університету Сіцзан Мінцзу в Китаї, підтвердив, що вживання часнику пов'язане зі зниженням рівня глюкози і деяких видів жирових молекул.

Глюкоза і ліпіди є ключовими поживними речовинами для організму, вони забезпечують його енергією. Низка чинників, що впливають на спосіб життя, від вживання алкоголю до фізичних вправ, також можуть впливати на рівень цукру і жиру в організмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці знайшли зв'язок між смертністю, кавою та сидячим способом життя

Раніше в окремих дослідженнях його пов'язували з регулюванням ліпідного обміну та рівня глюкози.

За результатами дослідження в цілому, команда підтвердила, що вплив часнику був позитивним. У тих, хто включав часник у свій раціон, спостерігалося зниження рівня глюкози в крові, що свідчить про кращий довгостроковий контроль рівня глюкози. А також про збільшення кількості так званого "хорошого" холестерину у вигляді ліпопротеїнів високої щільності, зменшення кількості так званого "поганого" холестерину або ліпопротеїнів низької щільності, а також зниження загального рівня холестерину. Однак, на рівень тригліцеридів це ніяк не вплинуло.

Вважається, що різні активні інгредієнти часнику допомагають різними способами, зокрема, знижуючи окислювальний стрес - тип зносу клітин, який може призвести до таких проблем, як серцево-судинні захворювання.

Часник також містить антиоксидантну сполуку під назвою алліїн, яку раніше пов'язували з контролем рівня глюкози в крові, ліпідів і мікробіома кишечника. Ймовірно, поєднання цих ефектів і призвело до отриманих результатів.

Один-два ківі корисно їсти щодня, можна з ранку, поєднуючи зі стравами, в яких багато білка, скажімо, із кисломолочним сиром, йогуртом.

Ця ягода корисна й в інший час доби, її можна вживати як перекушування або додавати у фруктові салати.

Зараз ви читаєте новину «Чому корисно щодня їсти часник: вчені пояснили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути