Ексклюзиви
понеділок, 24 червня 2024 15:15

Чим корисний ківі: п'ять причин додати цей фрукт до щоденного раціону

Чим корисний ківі: п'ять причин додати цей фрукт до щоденного раціону
Фото: pinterest

Один-два ківі корисно їсти щодня.

Можна з ранку, поєднуючи зі стравами, в яких багато білка, скажімо, із кисломолочним сиром, йогуртом.

Ця ягода смачна і в інший час доби, її можна використовувати як перекушування або додавати у фруктові салати.

Користь ківі

Ківі багатий на вітаміни С, А, Е.У ньому багато як розчинної, так і нерозчинної клітковини, яка є відмінним джерелом харчових волокон, корисних для здорового травлення, регулювання рівня цукру в крові, відчуття ситості.

Дієтологи кажуть, що ця ківі містить набагато більше вітаміну С, ніж, скажімо, апельсин. Одне ківі містить 85,1 г вітаміну С, а апельсин - 53,2 г, а сорт "золотистий ківі" містить стільки вітаміну С, скільки два апельсини. Ця ягода також багата на інші корисні речовини: фолієву кислоту, калій, мідь, залізо, магній, кальцій, фосфор.

Ківі має низький глікемічний індекс. Це означає, що вуглеводи засвоюються організмом повільніше, тому цю ягоду можна включати до раціону діабетикам.

Високий вміст клітковини. Ківі є відмінним джерелом харчових волокон, які корисні для здорового травлення, регуляції цукру в крові, ситості після їжі тощо.

Містить антиоксиданти. Вітамін Е та каротиноїди допомагають нейтралізувати шкідливі вільні радикали в організмі та зменшити окисний стрес, що допомагає запобігти багатьом захворюванням.

Багаті калієм. Ківі містить значну кількість калію, який корисний для підтримки здорового артеріального тиску та роботи серця.

Сприяє травленню. Містить фермент актинідин, що допомагає перетравлювати білки.

Робить шкіру пружною та еластичною. Завдяки високому вмісту вітаміну С, ківі корисні для здоров'я шкіри. Цей вітамін відіграє вирішальну роль у виробленні колагену, який підтримує шкіру пружною та еластичною, а також допомагає боротися зі старінням та сприяє здоровій та сяючій шкірі.

Допомагає схуднути. Містить багато клітковини та допомагає схуднути та контролювати вагу. Це здорове перекушування, в 100 г ківі – 43 ккал.

Містить корисні для очей антиоксиданти. Це лютеїн та зеаксантин. Ці сполуки зменшують ризик вікових захворювань очей, таких як дегенерація жовтої плями та сприяють збереженню гарного зору.

Ківі корисні для вагітних. Під час вагітності вживання ківі запобігає нічним м'язовим судомам, покращує мікроциркуляцію в ногах. Високий вміст фолієвої кислоти запобігає виникненню дефектів нервової системи у дітей.

Як вибрати стигле і солодке ківі

Дієтологи рекомендують при виборі ківі, трохи стиснути плід. Стиглі та солодкі плоди м'яко піддаються тиску. А ось надто м'яких, зморщених і такі, що мають вологі плями брати не варто.

Якщо ви купили занадто тверде ківі, не біда. Покладіть їх у паперовий пакет із яблуками чи бананами і вони швидко дозріють.

Дерево ківі дуже стійке до паразитів, тому плоди, що продаються, зазвичай не містять пестицидів та інших подібних речовин.

Як правильно їсти ківі

Нарізати ківі потрібно в останній момент, оскільки вони містять ферменти, що діють як пом'якшувач їжі.

Ківі як прикорм дітям радять давати після року, зняти шкірку та порізати слайсами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Здатні знизити кров'яний тиск: чотири продукти, які слід додати до щоденного раціону

Кому слід бути обережним

У людей, схильних до алергії, ківі може спричинити свербіж у роті, набряк язика, губ, горла, висип, біль у животі та в поодиноких випадках сильні алергічні реакції.

Ківі містить помірну кількість оксалатів, які сприяють утворенню каменів у нирках. Людям із сечокам'яною хворобою рекомендують обмежити споживання ківі.

Через високий вміст кислоти, ківі може спричинити подразнення слизової рота, шлунка, печію.

Що приготувати з ківі

Ківі можна їсти окремо, як перекушування, або додавати його в салати, йогурти, соуси, смузі, готувати з нього варення, желе, пироги і т.д. Від них у захваті будуть і діти, і дорослі.

Як виявилось, більшість людей не знають, як їсти цей екзотичний фрукт.

Це може вас здивувати, але ківі - саме той фрукт, який потрібно їсти зі шкіркою. У її складі 30% становить клітковина, яку так корисно для вашого організму вживати.

Часто люди не бажають куштувати шкірку через те, що вона пухнаста. Але ж навіть рідний і знайомий персик теж має "пушок". Але, як і випадку з персиком, якщо його ретельно промити, то проблеми на смак на буде.

Зараз ви читаєте новину «Чим корисний ківі: п'ять причин додати цей фрукт до щоденного раціону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути