середа, 19 жовтня 2016 14:20

Чи можуть прилади в лабораторії розрізнити аналізи дорослих і дітей
3

Фото: Катерина Романчук
Леонід Пінський

Існує думка, що прилади в лабораторії не розрізняють аналізів дорослих і дітей. Так, це — правда. Справа в тому, що обладнання тільки вимірює рівні тестованих показників. Вони визначають наявність патології незалежно від статі чи віку.

"Залежно від вікових особливостей або статі одні показники можуть дуже відрізнятися, а інші — ні, за умови відсутності патології. Тому, визначивши рівень показника в лабораторії, неможливо відповісти на запитання: це —дитина чи дорослий, чоловік чи жінка, це — патологія чи норма, - каже Леонід Пінський, клініцист національного університету імені Богомольця.

Читайте також: Від якої їжі кров стає мутною

Враховуючи це з отриманими результатами аналізу з лабораторії треба йти до лікаря. Він оцінить ситуацію з урахуванням віку, статі, дотримання правил підготовки до взяття та вживання певних препаратів.

"Наведу дуже простий приклад. Тест на визначення рівня альфа-фетопротеїну (АФП) роблять для виявлення раку печінки, яєчок та яєчників. Також його роблять вагітним, щоб дізнатися чи є в плоду вади розвитку нервової трубки. Прилад кобас виміряє рівень АФП. Результат — 100 нг/мл для новонародженої дитини та вагітної жінки є варіант норми, а в чоловіка з раком печінки чи пухлиною яєчок — варіант патології. Тому з усіма показниками треба консультуватися в лікаря", - каже лікар.

Зараз ви читаєте новину «Чи можуть прилади в лабораторії розрізнити аналізи дорослих і дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути