Ексклюзиви
пʼятниця, 26 травня 2023 07:45

"Це унікальні речі": у Львові виявили нетипові ускладнення у дітей після Covid-19

"Це унікальні речі": у Львові виявили нетипові ускладнення у дітей після Covid-19
Львівські медики кажуть про незвичайні ускладнення у дітей після коронавірусу. Фото: "РБК-Україна"

У Львівській обласній дитячій лікарні "Охматдит" значно збільшилася кількість пацієнтів із нехарактерними наслідками перенесеного Covid-19.

Наприклад, тромбозами та міокардитами, повідомила пресслужба львівського "Охматдиту".

"Щоб у 6-місячних дітей були тромбози центральних магістральних кровоносних судин з наслідками, щоб у 8-річного хлопчика був такий важкий міокардит, що треба було ставити тимчасовий кардіостимулятор, бо саме серце не могло виробляти імпульси – це унікальні речі", – зазначив директор медустанови Дмитро Квіт.

Про ускладнення в дітей після коронавірусу завідувач хірургічного відділення Олег Ленів та хірург Роман Ковальський написали в науково-медичному виданні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Covid-19 прирівняли до сезонного грипу

"Колись ми не мали таких ускладнень, тому вирішили про це написати. Поступають дітки, які не мали до того ні операцій, ні втручань інших, які можуть таке провокувати. Зараз ми діагностуємо у маленьких дітей до 1 року тромби, тобто був Covid-19 у них. Це незвиклі стани. Раніше такого ми не мали. У моїй практиці вже було двоє таких діток, у яких ми виявили на фоні Covid-19 такий діагноз", – розповів Ленів.

За останні декілька місяців, медики "Охматдиту" також стикнулися з таким ускладненням Covid-19, як лімфоторакс. Це накопичення вільної лімфатичної рідини у грудній клітці, яка витікає при пошкодженні лімфатичних судин. Таке захворювання трапляється в однієї дитини на 15 тис.

В Україні планують скасувати карантин через Covid-19. Обмеження можуть зняти вже до 30 червня, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

5 травня ВООЗ оголосила, що Covid-19 більше не вважається глобальною надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров'я.

Covid-19 – інфекційна хвороба. Вперше її виявили у людини в грудні 2019 року в місті Ухань, Китай. Хвороба почалася як спалах, що розвинувся у пандемію. Причиною хвороби став коронавірус SARS-CoV-2.

Зараз ви читаєте новину «"Це унікальні речі": у Львові виявили нетипові ускладнення у дітей після Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути