четвер, 14 червня 2018 20:00

Як з'їздити у відпустку й не нажити собі проблем зі здоров'ям

Як з'їздити у відпустку й не нажити собі проблем зі здоров'ям
Під час відпустки не варто піддавати ризику своє здоров'я. ФОТО: https://www.shutterstock.com

Харчові отруєння, сонячні удари й опіки — це лише неповний перелік того, що може затьмарити наш відпочинок.

Консультант із питань здорового способу життя Ольга Фоміна у своєму блозі на obozrevatel.com поділилася порадами, які допоможуть провести відпустку так, щоб здоров'я не постраждало.

Не засмагати в період з 12 до 15 години дня.

"Особливо небезпечним є полуденне сонце для світлошкірих, вагітних, дітей, людей із серцево-судинними захворюваннями, підвищеним тиском, хворих на туберкульоз", — наголошує Ольга Фоміна.

Спеціаліст попереджає, що передозування сонячного опромінення загрожує не лише передчасним старінням, а й іншими серйозними наслідками: загостренням різних хронічних захворювань, зародженням ракових клітин і рецидивом уже перебореного раку. Причому все це може проявитися через декілька років потому, коли людина й думати забуде, що перестаралася із сонячними ваннами.

Щоб уникнути передозування ультрафіолету, консультант наполегливо рекомендує засмагати лише в безпечний час, але навіть тоді не забувати про сонцезахисний крем. Тим же, хто мріє про бронзову засмагу, радить відмовитися від неї на користь свого здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, кому влітку не можна забувати сонцезахисні окуляри

Пам'ятати про безпеку харчування й необхідності підтримання водного балансу.

"У спеку пийте більше бутильованої води, краще перевірених торгових марок. Їжте ретельно промиті свіжі фрукти-ягоди", — радить Ольга Фоміна.

Любителям "пляжної" їжі й усіляких заморських ласощів, а також тим, хто не боїться їсти немите, із собою у відпустку вона рекомендує взяти аптечку першої допомоги на випадок отруєння: активоване вугілля, левоміцетин, ферментні препарати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аптечка на відпочинок: що обов'язково потрібно взяти для дитини

Подбати про безпечне купання. Як зазначає Ольга Фоміна, шукаючи місце для купання, бажано надавати перевагу спеціально облаштованим пляжам: вода в таких місцях відносно чистіша, прибережна зона полога й доглянута, зазвичай є душ. Купатись одразу після прийому їжі спеціаліст не рекомендує — треба почекати 1,5-2 години. Заходити у воду, температура якої нижча 18 градусів, теж не радить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не захворіти під час відпустки в екзотичних країнах

"Пірнати в наших широтах я б не рекомендувала нікому. Водні амеби, які потрапили через слизову, здатні викликати запалення оболонки мозку, а личинки церкарій спровокувати важко-інфіковані нариви. А ось обмиватися відразу після купання під проточною водою — навпаки", — додає вона.

Раніше Супрун розповіла, як захиститися від надмірного сонячного випромінення. Доведено, що тривалий вплив сонячних променів чинить агресивну дію й підвищує ризик розвитку раку шкіри. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щороку близько 3 млн випадків цього захворювання діагностується по всьому світу.

Зараз ви читаєте новину «Як з'їздити у відпустку й не нажити собі проблем зі здоров'ям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути