понеділок, 03 червня 2019 14:40

Як реагує організм, коли йому не вистачає овочів

Як реагує організм, коли йому не вистачає овочів
Половину раціону мають становити овочі та фрукти. ФОТО: rd.com

Коли в раціоні замало овочів та фруктів, організм потерпає від нестачі потрібних йому вітамінів і мінералів. Через це починають турбувати проблеми із самопочуттям.

Симптоми, які вказують на необхідність збагатити раціон овочами та фруктами, Reader's Digest.

1. Безпричинно з'являються синці й кровоточать ясна. Це ознака нестачі вітаміну С. Багато його міститься в червоному перці, темно-зелених листових овочах, броколі, капусті, помідорах.

2. Застуда довго не виліковується. Свідчить про ослаблення імунітету, причиною чого є також брак в раціоні продуктів, багатих на вітамін С.

3. Постійно турбує відчуття втоми. Може вказувати на нестачу фолієвої кислоти. Джерелом її є зелень, квасоля, сочевиця й інші крохмалисті овочі.

4. З'являються проблеми з пам'яттю. Вирішити їх можна збагативши раціон продуктами, багатими на лютеїн. Ця речовина міститься у помаранчевих овочах і фруктах. Приміром, у моркві, помідорах, кукурудзі. Багато лютеїну також у темно-зелених овочах, зокрема в шпинаті, брокколі, брюсельській капусті, цибулі-порей.

5. Турбують спазми в м'язах. Причиною може бути нестача в організмі калію. Ним багаті шпинат, горох, зелень, фіники, родзинки, банани, авокадо, картопля в мундирах, броколі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали продукт, який захищає печінку від алкоголю

За версією Гарвардської школи, тарілка здорового харчування на 50% складається з фруктів й овочів. ¼ мають займати цільнозернові продукти й стільки ж корисні джерела білка, зокрема риба, м'ясо птиці, боби й горіхи.

Зараз ви читаєте новину «Як реагує організм, коли йому не вистачає овочів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути