Ексклюзиви
вівторок, 25 жовтня 2011 05:00

У кишечнику живуть три кілограми бактерій

 

Киянка Наталя Боднар, 35 років, два тижні була на лікарняному через хворі вуха. Мала двосторонній гнійний отит. Застудилася на роботі, у шкільній їдальні.

— У нас постійні протяги, бо відчиняємо вікна. Мене вже третій раз продуває. Лікар кожного разу виписує антибіотики. Два тижні їх пила.

Після курсу лікування в неї почало бурчати в животі, його здувало, боліло під ребрами.

— Після антибіотиків часто буває дисбактеріоз, — каже столичний дієтолог Оксана Скиталінська. — Якщо гору бере хвороботворна мікрофлора — порушується здорова рівновага у кишківнику. У хворого може бути діарея, закрепи, підвищене газоутворення, болі. Якщо дисбактеріоз затяжний, додаються ознаки дефіциту вітамінів. Це головні болі, дратівливість, лущення шкіри біля носа та губ, кровоточивість ясен, оніміння кінцівок, алергії.

Відновити кишкову мікрофлору найпростіше пробіотиками. Ці бактерії виробляють ферменти для перетравлювання їжі, знешкоджують токсичні речовини, синтезують вітаміни. Містяться в кефірі та йогурті. Краще робити напої вдома із купованих в аптеці заквасок.

— Мікроорганізмів, які живуть у кишечнику людини, майже вдвічі більше, ніж інших клітин здорової людини. Там є від 1 до 3 кілограмів мікрофлори. Це самостійний орган, який сильно впливає на стан здоров'я. Склад кишкової мікрофлори є індивідуальним для кожного. Він майже не змінюється протягом життя, як відбитки пальців.

Для росту мікрофлори потрібні також пребіотики. Вони є в харчових волокнах вівсяної крупи, фруктів, ягід, хліба з неочищеного борошна, нешліфованого рису, квасолі. До пребіотиків відносять також продукти, які містять речовину інулін. Вона є в топінамбурі,  артишоку, корені цикорію та кульбаби. Денна норма харчових волокон — 30 г.

— Їх починають вживати з невеликих порцій, поступово збільшуючи дозу. Приміром, у 200 грамах хліба із борошна грубого помолу є 16 грамів харчових волокон. А в 250 грамах овочів — 7, фруктів — 5.

Для кишечника радить регулярно їсти свіжі, сушені та морожені фрукти. Найкраще — яблука, фініки, інжир, чорнослив, урюк, родзинки. Із ягід — смородину, малину, горобину, журавлину, полуницю, чорницю й аґрус. Багато клітковини в моркві, капусті, горошку, перці, баклажанах і картоплі. Корисні також висівки з пшениці, хліб із цільного зерна, гречка, горіхи.

— Купуйте кефір із лактулозою. Він поєднує в собі пребіотики та пробіотики. На час лікування дисбактеріозу треба відмовитися від солодкого. Цукор та солодка випічка сприяють росту хвороботворної мікрофлори та пригнічують корисну. Солодощі замініть свіжими та сушеними фруктами. Час од часу можна їсти зефір і пастилу. Вони містять пектин, який виводить токсини.

Для підсилення дії корисних бактерій варто вживати вітамін С. Його багато в шипшині. Щодня слід випивати склянку настою, стільки ж — йогурту.

Зараз ви читаєте новину «У кишечнику живуть три кілограми бактерій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути