четвер, 29 березня 2007 18:11

Наркотики замінюють ліками

Автор: фото: Євгенія ЗЛИДНЄВА
  Киянка Софія лікується у Центрі соціальної допомоги рік і три місяці. Через три-чотири місяці вона планує відмовитися від таблеток
Киянка Софія лікується у Центрі соціальної допомоги рік і три місяці. Через три-чотири місяці вона планує відмовитися від таблеток

25-річна киянка Софія каже, що вживала наркотики понад 10 років. Не раз пробувала кинути, лікувалася. Але виходила з клінік і починала знову колотися. Вже більше року вона лікується в Центрі соціальної допомоги на Новодарницькій. Спробувала замісну терапію — наркотики замінюють ліками.

— Я вирішила зав"язати заради сім"ї. Вдруге вийшла заміж, у мене є донька від першого шлюбу, — розповідає жінка. — Про центр знала давно, але вагалася: раптом не допоможе.

Пояснює, що наркомани не кидають, бо бояться, що в них не вийде.

— У мене бажання колотися зникло через кілька візитів сюди. Таблетки рятують від поганого самопочуття. Психолог допомагає упорядкувати думки.

Щодня жінка приходить до центру о 10.30. У суботу отримує ще й недільну дозу. Приймає шість таблеток, а починала з дев"яти.

— Через три–чотири місяці планую зменшити дозу до однієї пігулки, — каже Софія. — А потім взагалі від них відмовитися. Хочу нормально жити.

Приймає шість таблеток, а починала з дев"яти

Вона впевнена, що ліки і сила волі допоможуть їй подолати залежність від наркотиків. Наводить приклади своїх знайомих, які починали з 10–20 таблеток, а зараз їдять по одній. Двоє вже вилікувалися.

— Але я хочу попередити — від таблеток кайфу немає, — різко махає рукою. — Ні сонливості, ні приходів. Замісна терапія тільки допомагає себе контролювати.

Зараз у центрі близько ста пацієнтів. Вони приймають таблетки еднок (на основі буприморфіну). У них є кілька складників, зокрема й наркотичні речовини. Уживаючи їх, людина не відчуває фізичної залежності, немає так званої ломки. Але інші речовини блокують "кайф".

— Без відчуття задоволення наркотики втрачають сенс для людини, — пояснює Олександр Лібанов, 37 років, психолог центру. — Наркоманія — хвороба не фізична, а психічна.

У Європі замісна терапія — найпоширеніший спосіб адаптації наркоманів та профілактика поширення ВІЛ/СНІДу ін"єкційним шляхом. Завдяки їй кількість наркозалежних за кордоном скоротилася до 10%. В Україні терапію приймають 500 осіб.

— Головне завдання програми полягає у відмові людини від вуличних наркотиків, — розповідає Лібанов. — На це потрібно два-три роки лікування. Лише після цього можна говорити, що пацієнт повністю звільнився від наркотичної залежності.

Ліки знімають психологічну залежність

Наркологи замісну терапію схвалюють. Вона допомагає розірвати ланцюжок психологічної залежності: пошук грошей, покупка та укол наркотику.
— Комусь потрібні три місяці, комусь три роки, — каже столичний нарколог Андрій Карачевський, 40 років. — Це залежить від стану людини, соціальної та психічної дезадаптації.
Карачевський стверджує, що пацієнти центрів — переважно люди, яким нема куди йти. Їх ніде більше не приймуть.

Зараз ви читаєте новину «Наркотики замінюють ліками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути