пʼятниця, 14 жовтня 2011 05:45

Комарі переносять глисти від собак і котів

Автор: фото з сайта www.warez.ru
  У половини хворих на дирофіляріоз черви живуть в оці. Глисти ховаються під повіки
У половини хворих на дирофіляріоз черви живуть в оці. Глисти ховаються під повіки

Торік росіянці Катерині Семеновій, 32 роки, хірурги вирізали зі стегна глиста. У неї вісім років боліла нога. Лікарі призначали масажі.

— Часом м'яз так болів, що на стіни дерлася. Тільки рік тому лікар намацав ущільнення у стегні. Заспокоював, що це ускладнення після пологів. Через болі вирішили робити операцію.

Глист був закапсульований, скручений у бублик діаметром 8 см, завтовшки 1 см. Хірурги знайшли черва впритул до кістки. Взяли на експертизу. Пацієнтці пояснили, що паразит потрапив в організм через укус комара. Личинки дирофіляріозу бувають у крові собак та котів.

— Це ниткоподібні черви білого кольору. Зазвичай їх виявляють випадково на рентгені чи під час операції. Спершу підозрюють злоякісну пухлину, — пояснює Катерина Бодня, 53 роки, завкафедри паразитології Харківської медакадемії післядипломної освіти. — За місяць на місці укусу комара з'являється горбик, який болить, свербить або пече.

Глисти бувають від 5 до 14 см. За добу долають під шкірою 30 см. Після прогрівання компресами або мазями рухаються швидше.

— Половина хворих мають паразита в оці. Якщо глист вражає шкіру брів і повік, може утворитися набряк Квінке. Тоді вони сверблять, болять, течуть сльози. Пацієнти відчувають, як черв ворушиться. Якщо паразит залазить в очне яблуко, у людини падає зір. Хворим здається, що бачать черв'яка, який рухається, п'явку чи полум'я. Лікувала пацієнтку, яка перед тим показалася окулісту. Фахівець подивився і як закричить: "У вас черв'як в оці!". Знепритомнів. Доки прийшов до тями, глист сховався.

Дирофілярій вирізають. Коли лікарі не можуть знайти глиста, то призначають таблетки чи уколи. Це препарати з альбендазолом. Якщо недугу запустити, місце із глистом нариває.

400

у стількох українців щороку знаходять і вирізають глисти дирофілярій

 

Паразити живуть у статевих органах

Паразитолог Катерина Бодня розповідає, що в Україні вирізали паразитів із щоки, губи, носа, молочних залоз та чоловічих органів. За кордоном черва знаходили у серці.

— Моя 17-річна пацієнтка вранці побачила дирофілярію у себе на скроні в дзеркалі. Гулька була розміром з вишню, м'яка, ворушилася. На другий день показалася на шиї. Дівчина злякалася, почала роздряпувати. Вийняла глиста голкою, принесла нам в лабораторію.

 

Зараз ви читаєте новину «Комарі переносять глисти від собак і котів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути