"Встаєш рано — вже на крок попереду інших"

Автор: Володимир Мукан
 

До раннього підйому звикають три місяці

— Навчився вставати на 3 години раніше і став іншою людиною, — розповідає 36-річний Дмитро Ткаченко з Черкас. З минулої весни прокидається о 5:30.

Дмитро працює директором автомайстерні.

— Якось після обіду в неділю ліг на годинку-другу поспати, — продовжує. — Прокидаюся, а вже понеділок, четверта ранку. В мене купа сил, енергії, натхнення. Виходжу на вулицю — неймовірне видовище. Тиша, спокій, встає сонце. До 7:30 відповів на 12 листів постачальників запчастин, переглянув резюме кандидатів на роботу, спланував справи на день. Уперше за 10 років подружнього життя зробив дружині ранкову каву. Відремонтував доньці іграшку, до якої не доходили руки.

Протягом тижня чоловік намагався щодня вставати так само. Не вдавалося. За тиждень навчився прокидатися о 4:30.

— Спочатку клав будильник у інший кінець кімнати, аби не вимкнути машинально, — говорить Ткаченко. — Вставав о 4:30, але з обіду ходив на роботі варений, хотів спати. Потім почав вставати о 5:30, але лягати о 21:30. Не вийшло. Купив фітнес-браслет. Він показав, що фаза глибокого сну в мене розпочинається 23:00 –23:20. Лягав о 23:00 і вставав за 6 годин. Варіант виявився оптимальним. Звичку виробляв три місяці.

— Хочеш керувати життям, а не щоб воно тобою, варто прокидатися із сонцем, — каже 47-річний Сергій Опанасенко із Золотоноші Черкаської області. Має два магазини й фірму з перевезення вантажів.

Прокидається о 4:50. Відчиняє курей, наливає води собаці. За сніданком складає план на день, визначає головні завдання, планує поїздки.

– 15 років працюю на керівних посадах, — розповідає Опанасенко. — Якщо маєш колектив, то більшу частину дня собі не належиш. То хтось напартачить, то захворіє, то форс-мажор. Бракує часу на формальні речі. Якщо встаєш рано — вже на крок попереду інших. Усе сплануєш і нічого не завадить гнути свою лінію. Щоб бути весь день ефективним, варто багато рухатися і не вирішувати щось серйозне пізніше п'ятої вечора. Треба лягати спати з відчуттям перемог наступного дня.

На здоров'я впливає вентиляція

— У селі в батьків висипаюся за 5 годин, а в столиці не могла і за 9, — каже 34-річна Ганна Коса з Києва. — Ледь змушувала себе звестися о 7:30.

Спочатку жінка привезла від батьків велику пухову подушку, придбала ортопедичний матрац. Не допомогло, прокидалася втомленою.

— Причина була в батьківській хаті. Там інша циркуляція повітря, легка прохолода, — говорить Ганна Коса. — Створила у квартирі легкий протяг і зволожила повітря — сон став кращим. Але все одно не такий добрий, як у селі. Там вистачає 6 годин, тут — не менш як 7.

Зараз ви читаєте новину «"Встаєш рано — вже на крок попереду інших"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути