Відвар кизилу рятує при застуді

— Вдома завжди є сушений кизил та кілька настоянок із нього. Рятує при застуді й грипі. Допомагає при головному болю. Зміцнює імунітет, — розповідає 55-річна Галина Курієва з Чернівців.

У вересні заготовляє плоди. Гнилі й пошкоджені відкидає. Розкладає тонким шаром на деко. Сушить три-сім днів і зберігає в банці.

При грипі й застуді 1 ст. л. ягід варить 5 хв. на слабкому вогні. Настоює 8 год. Очищує плоди від кісток і подрібнює блендером. Додає 2 ст. л. меду й перемішує з рідиною. Відвар зберігає в холодильнику. Приймає двічі в день по 50 мл до повного одужання. Для зміцнення імунітету тиждень їсть по пів склянки свіжих ягід щодня.

— Кизиловий кисіль мені помагає при діареї, — каже 45-річна Ірина Ярмоленко з Дніпра. — 50–60 грамів очищених ягід варю 5–7 хвилин у 500 мілілітрах води. Тоді тонкою цівкою вводжу три столові ложки крохмалю, розведеного у воді. Варю до загустіння. Їм кисіль перед їжею по дві столові ложки.

Кизил багатий на кальцій, фосфор, магній і залізо. Регулярне вживання ягоди по 50 г на день збагатить організм цими елементами. Але кизил не можна їсти людям з підвищеною кислотністю, виразкою шлунка й алергією.

— Щоб зменшити прояви ­ревматизму, приймаю кизилову ­настоянку, — розповідає 55-річна Інна Любліна з Миколаєва. — Склянку ягід заливаю 200 мілілітрами ­горілки. Настоюю добу та п'ю по чайній ложці перед їжею 10 днів.

Зараз ви читаєте новину «Відвар кизилу рятує при застуді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути