Тромбоз сітківки викликає сліпоту

Автор: Катерина Романчук
  Столичний офтальмолог Оксана Вітовська радить для профілактики перевіряти зір щороку.  При ознаках захворювань очей обстежитися потрібно негайно
Столичний офтальмолог Оксана Вітовська радить для профілактики перевіряти зір щороку. При ознаках захворювань очей обстежитися потрібно негайно

Втому очей знімають вправами

У третини українців погіршився зір за останній рік. В одних через частий перегляд фільмів, а в інших через надмірну роботу за комп'ютером. Тривале зорове напруження веде до тромбозу судин сітківки та втрати зору.

— Тромбоз перешкоджає нормальному відтоку крові з ока. Від цього різко падає зір. Що швидше вдасться усунути тромб, призначивши препарати для його розчинення, то більше шансів, що зір відновиться, — розповідає Оксана Вітовська, 54 роки, завідувачка кафедри офтальмології Націо­нального медичного університету ім. Олександра Богомольця. — Також треба запобігти ускладненню, наприклад глаукомі. При ній підвищується внутрішньоочний тиск. На очному дні починають рости нові судини в недозволеному місці. Це ускладнює кровоток.

Чим небезпечний тромбоз сітківки?

— Тромбоз центральної вени сітківки нагадує інсульт головного мозку. Через порушення кровообігу й набряку сітківки відмирає зоровий нерв — людина перестає бачити. Нерідко тромбоз виникає в тих, хто перепрацював на городі. Раніше ця хвороба проявлялася у старших людей, а сьогодні є у 35–40-річних.

Для лікування пацієнтам вводимо спеціальний препарат в очі, який за три тижні поступово зменшить набряк. Також є імплантати, що знімають запалення судинної стінки й набряк сітківки. Трубку завбільшки 3–4 міліметри з гормональним препаратом вводимо в око. Цей імплантат там перебуває пів року, повільно вивільняючи ліки.

Як попередити тромбоз сітківки?

— Потрібно менше нервуватися і вчасно знімати втому очей. Це поліпшить кровообіг. Спочатку швидко поморгайте 20–30 разів. Намалюйте на віконному склі точку й кілька разів переводьте погляд з неї на розташовані поряд дерево чи будинок. Міцно замружте очі на кілька секунд, а потім широко відкрийте. Повторіть це п'ять-сім разів. "Стріляйте" очима вгору-вниз, збільшуючи амплітуду. "Малюйте" очима ромби, квадрати й цифри від одиниці до дев'ятки, п'ять-десять разів "прокресліть" у повітрі коло за годинниковою стрілкою і назад.

Свербіння та закисання очей свідчать про тромбоз?

— Ні, це ознаки кон'юнктивіту. Варто прикладати пакетики з чайною заваркою без добавок і ароматизаторів. Вона містить багато в'язкої речовини — таніну. Можна використовувати відвари ромашки, календули, череди. Їх столову ложку подрібненої трави залити склянкою окропу й настояти. Спиртові розчини заборонені, бо викликають опік слизової оболонки.

Як часто потрібно промивати очі?

— Залежить від стану, але зазвичай вранці та ввечері. Якщо кон'юнктивіт гострий і призначено протизапальне лікування, то промивати очі й видаляти слиз слід перед кожним закапуванням проти­алергічних або "штучних сліз" з гіалуроновою кислотою. Краплі вимивають вірус і відновлюють очну поверхню. Якщо приєднається бактеріальна інфекція — застосовуємо антибіотики.

Які овочі та фрукти найкорисніші для зору?

— Раджу моркву, абрикоси, болгарський перець, гарбуз. Вони мають необхідні речовини для сітківки. Також не забувайте про листовий салат і броколі, що містять цинк, мідь, вітамін В та аскорбінову кислоту.

8 із 10 випадків сліпоти можна уникнути завдяки профілактиці та своєчасному лікуванню хвороб очей. У світі майже 300 млн людей страждають від порушень зору, з них близько 40 млн — незрячі. Щорічно кількість сліпих зростає на 1–2 млн осіб. Що 5 с втрачає зір один дорослий, а кожну хвилину — одна дитина. Понад 70 тис. українців мають порушення зору, з них 10% — діти. Сліпота і слабкий зір займає четверте місце в Україні серед причин інвалідності дітей.

Зараз ви читаєте новину «Тромбоз сітківки викликає сліпоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути