Порція шашлика має бути розміром з долоню

Автор: koruna.ua
  М’ясо для шашлика ріжуть п’ять на п’ять сантиметрів. Більші шматки не просмажаться, менші — засохнуть. Овочі запікають на окремих шампурах, бо вони готуються швидше
М’ясо для шашлика ріжуть п’ять на п’ять сантиметрів. Більші шматки не просмажаться, менші — засохнуть. Овочі запікають на окремих шампурах, бо вони готуються швидше

На травневі вихідні українці традиційно виїжджають ­смажити шашлик. У лісі й парку це заборонено. За ­багаття штрафують від 1,5 до 4,95 тис. грн. Для пікніку на природі є обладнані ­місця.

— До Радянського Союзу в українців не було традиції смажити шашлик на природі, — каже історик 37-річний Олександр Алфьоров. — Накривали стіл за межами двору лише на весіллі чи поминках. На пікніки виїжджала міська аристократія, але то було чаювання. Традицію смажити м'ясо на вугіллі запозичили за Союзу у країн кавказького регіону.

Шашлик смажать у багатьох країнах. У Грузії називається "мцваді", смажать свинину чи баранину. У Китаї — "чуань", окрім м'яса тварин, готують крабів та восьминогів. На Ямайці кажуть "єрк" — на честь спецій, в яких маринують морепродукти чи сир тофу. В Україні шашликом називають замариноване м'ясо, яке запікають на жару.

— Страва виникла, коли люди навчилися користуватися вогнем, — розповідає львів'янин 61-річний Сергій Пожар, дослідник гастрономічних традицій Карпат, Галицької, Польської, Угорської кухонь. — М'ясо смажили на патику, рожні — спицях.

Батьківщиною шашлику називають Іран, Ірак чи Кавказ. Готувати страву на шампурах українців у XVIII ст. навчили кримські татари.

— До того готували м'ясо на рожні або смажили з цибулею на розпеченій пательні.

Для вдалого шашлику обирають свіже м'ясо.

— Птицю чи свинину треба понюхати, — продовжує Сергій Пожар. — Зараз для росту тварин використовують пеніцилін. Якісне м'ясо не має пахнути лікарськими засобами. Молоде — світліше, старе — темніше.

Перевіряють на дотик — натискають пальцем. Якщо швидко повернуло форму — свіже, не було заморожене.

Для шашлику українці використовують свинину, яловичину і птицю.

— Зі свинини найсмачніший шашлик виходить з ошийка, бо ця частина має прошарки сала. З яловичини — з полядвиці, найніжнішої час­тини. Не раджу брати стегно. Там м'ясо пісне і жорстке, його треба довго маринувати. Якщо берете курятину, то не грудку, хоч вона і найкорисніша. Найкраще смакуватимуть стегенця.

М'ясо для шашлику маринують у вині, оцті, молочних продуктах. Додають спеції чи овочі.

— Не раджу готувати різкі маринади, — каже Сергій Пожар. — Вино, жирна сметана і майонез псують м'ясо ще до смаження. Додані під час маринування спеції горітимуть на вогні й віддаватимуть гірчинкою. Шашлик потрібно лише посолити та поперчити, щоб промаринувався добу. Під час смаження, за кілька хвилин до готовності додати спеції.

Покращує смак м'яса сік цибулі.

— Поріжте її кільцями, подавіть і додайте до м'яса. Перед обсмаженням витягніть, щоб не згоріла.

Приготування шашлику відрізняється у регіонах.

— На Закарпатті використовують паприку, на Львівщині — сіль і перець, — каже дослідник гастрономічних традицій. — У деяких регіонах готовий шашлик посипають кінзою та свіжою цибулею.

Готують на вугіллі з дров твердих порід: бука, дуба, берези. Годяться і з фруктових дерев. Не можна брати лише хвойних, бо гірчитиме і віддаватиме смолою.

— М'ясо нарізуйте на шматки розміром 5 на 5 сантиметрів, — радить Сергій Пожар. — Шампур тримайте на відстані 15–20 сантимет­рів над жаром, часто обертайте. Яловичину слід смажити за температури 54–55 градусів всередині м'яса, свинину та курку — при 65. За нормами, м'ясо треба доводити до 72 градусів, щоб пройшло добру термічну обробку. Тому після приготування страву необхідно зняти з вогню та накрити фольгою.

Шашлики смажать і на металевих решітках. Перед приготуванням її треба випалити на вогні, щоб у свіжу страву не потрапили канцерогени з попередньої.

Дієтологи радять їсти порцію м'яса не більшу за долоню.

Зараз ви читаєте новину «Порція шашлика має бути розміром з долоню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути