Ексклюзиви

Коронавірус полегшують дихальні вправи

Автор: Катерина Романчук
  Столичний пульмонолог Євген Симонець радить займатися дихальною гімнастикою три-чотири рази на день
Столичний пульмонолог Євген Симонець радить займатися дихальною гімнастикою три-чотири рази на день

Сон на животі покращує роботу легень

— Боялася коронавірусу цілий рік. Знала, що від нього не сховатися, тому готувала легені дихальною гімнастикою по 10–15 хвилин на день, — розповідає Людмила Сахно, 50 років, із села Новоселиця Кельменецького району Чернівецької області.

Обрала дихальні вправи "долоньки" і "насос" за методикою Олександри Стрельникової. Для першої стає прямо, трохи припіднімає руки, зігнуті в ліктях, долоні повертає від себе. Одночасно зі стисканням долонь у кулаки глибоко вдихає носом, наче принюхуючись. Тоді спокійно видихає, розтискаючи долоні. Повторює 20 підходів по вісім вдихів. Через кожні чотири робить перерву 3–5 с. Для вправи "насос" ставить ноги на ширині плечей, глибоко вдихає і повільно нахиляється. Потім поволі випрямляється, видихаючи. Робить вісім підходів по вісім разів.

— Це помогло без ускладнень перенести вірус. Його підчепила після зимових свят, — додає Людмила Сахно.

— Хоч і прийшло тепло, кількість хворих на Covid-19 збільшилася. Він активується через ослаблення організму сезонними вірусами, — каже Євген Симонець, 44 роки, столичний пульмонолог. — Полегшити стан хворих може дихальна гімнастика, а також лежання чи сон на животі. Так покращується робота задніх відділів легень.

Гімнастика не захищає від коронавірусу чи запалення легень, а сприяє легшому перебігу. Найпростішою вправою є заняття з коктейльною трубкою. Її вставляють у півлітрову пластикову пляшку з водою. Видихають туди повітря, булькаючи. Так треба робити три-чотири рази на день по 10 хв. Якщо людина має ознаки дихальної недостатності — 10 підходів. Тоді покращиться робота легень.

— Профілактичні й лікувальні вправи відрізняються тільки інтенсивністю, а методика лишається та ж. Хвора людина квола і не може сильно й часто видихати. Вона робить це по можливості, бо швидко виснажується.

Гімнастика корисна й дітям. Їм варто давати все пити через трубочку. Гратимуться і тренуватимуть легені.

— Мої пацієнти дзвонять за півгодини після вправ і кажуть, що рівень насичення крові киснем підвищили з 92 до 97. Це допомагає уникнути потреби в кисневій терапії і госпіталізації, — додає Симонець.

Зараз ви читаєте новину «Коронавірус полегшують дихальні вправи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути