Комарі заражають людей черв'яками

Автор: 01/ТЕМА/KIEVVLAST.COM.UA
  Працівники столичного комунального підприємства ”Плесо” обробляють береги київських водойм від комарів і мошки. Обприскують очерети препаратом бактокуліцид. Він вбиває личинки комах, але безпечний для людей і тварин. Дезінсекцію виконують і приватні компанії. Витруїти шкідників на сотці коштує від 200 гривень
Працівники столичного комунального підприємства ”Плесо” обробляють береги київських водойм від комарів і мошки. Обприскують очерети препаратом бактокуліцид. Він вбиває личинки комах, але безпечний для людей і тварин. Дезінсекцію виконують і приватні компанії. Витруїти шкідників на сотці коштує від 200 гривень

Минулий травень став найвологішим за останні роки. 21 день був дощовий, випало півтори місячні норми опадів — 81 мм. Це зафіксували кліматологи Центральної обсерваторії імені Бориса Срезневського.

У перші два тижні літа дощі не вщухли, щодня зростає середньодобова температура. У вологому й теплому сере­довищі розмножуються комахи. Атакують рослини, людей і тварин.

— У світі живуть від 3 до 5 мільйонів видів комах, — каже столичний ентомолог 52-річний Во­ло­­ди­мир Горобчишин. — В Україні — кількасот тисяч. Майже всі активні влітку. Найнебезпечніші комарі, оси, бджоли та шершні.

Четверо із 100 українців ­мають алергію на отруту комах. У них укус мошки чи комара може спровокувати анафілактичний шок і смерть. Підвищену чутливість до осиної і бджолиної отрути має один із 250.

 Оси і бджоли ­вбивають утричі більше українців, ніж змії, за офіційною статистикою. Спричиняє смерть зупинка дихання внаслідок ­алергії.

Оси і бджоли не нападають без причин. Атакують тих, хто загрожує їм чи гнізду.

— Отрута шершнів менш токсична за бджолину, — додає. — Однак бджола жалить один раз і гине. А шершень може кусати кілька разів в одне й те ж місце.

Комахи обирають ділянки з тонкою шкірою — обличчя, шию, руки, груди, пахви. Бджоли й оси атакують у голову, комахи-кровопивці — де найбільше вен.

— Найдужча небезпека від комах — алергія на їхні укуси, — говорить столичний алерголог 31-річна Альона Матейчук. — Тому на природу не вдягайте яскраве вбрання, не використовуйте різкі парфуми, особливо з квітковим ароматом. Бджоли й оси на нього злетяться.

Комарі прямують на запах спітнілого тіла. Підвищену температуру й вуглекислий газ відчувають за кілометри. Під час роботи бажано одягатися. Особ­ливо на світанку й на заході сонця, коли ці комахи найактивніші.

Останніми роками в Україні частіше фіксують філяріози. Ці білі черв'яки-паразити живуть під шкірою людини. Ними заражають комарі.

— У Криму, Запорізькій, Київській, Полтавській і Харківській областях, у Донецьку, столиці, Одесі — загроза заразитися вища, — продовжує Альона Матейчук. — Ці паразити потрапили до нас із Китаю. Живуть під шкірою собак, проте можуть вражати і людей.

Місце укусу комара твердіє, червоніє і свербить. Там є яйце паразита. Розвивається від місяця до року. Черв'як повзає під шкірою. Видалити філярію можна лише хірургічно. Зазвичай витягують з ока, де її видно.

Тварин від недуги захищає щеплення. Для людей вакцини немає.

Захиститися від укусів допоможуть репеленти — спреї, мазі, аерозолі, браслети й підвіски. Містять диетилтолуамід, що відлякує комах.

Найнебезпечніші укуси біля рота. Можуть спричинити задуху. В такому випадку треба викликати лікаря і зменшити наб­ряк — тримати в роті шматочки льоду, полоскати холодною водою, їсти морозиво.

Зараз ви читаєте новину «Комарі заражають людей черв'яками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути