понеділок, 27 червня 2016 06:00

Зовнішні жалюзі обладнують метеостанцією

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.lotos-vd.com
  Для захисту житла від сонця використовують ­зовнішні жалюзі — рафштори. Захищають скло від нагрівання, тому в кімнаті нежарко
Для захисту житла від сонця використовують ­зовнішні жалюзі — рафштори. Захищають скло від нагрівання, тому в кімнаті нежарко

— Набридло паритися в панелях, переїхали жити на дачу, — розповідає 38-річна Інна Грановська з Хмельницького. — Щоб любуватися ставком і лісом, поставили на кухні віконний блок на всю стіну. Тільки літом, коли сонце жарить, то як у парилці. Підказали знайомі зовнішні жалюзі поставити. Для скла робиться тіньок, воно не нагрівається й обзор залишається. Управляються ручкою зсередини. Працюють так, як і звичайні жалюзі — стягуються догори, кут направлення планок можна міняти.

Рафштори розроблені для скляних фасадів, балконних блоків й великих вікон.

— Їх завдання — не давати склу нагріватися. Це ефективніше, ніж звичайні жалюзі чи штори, — каже менеджер будівельної організації 41-річний Олег Савицький із Кам'янця-Подільського на Хмельниччині. — Якщо в автомобілі закрити скло ширмочкою в салоні, то він усе рівно нагріватиметься. А якщо накрити тентом — буде в тіні. Так само в домі. Якщо захист за склом — усереди­ні, то все нагрівається й передає тепло в кімнату.

Каркас зовнішніх жалюзі роблять з алюмінію чи дерева. Смуги завширшки 5–9 см кріплять горизонтально чи вертикально. Краще затримують сонце горизонтальні.

— Над вікном кріпиться металевий короб. Виготовляється під конкретну кількість ламелей, щоб помістилися в ньому, — говорить Савицький. — Аби вітер не розгойдував жалюзі, з'єднуються по краях тросиком, закріпленим зверху і знизу. Алюмінієві ламелі можуть рухатися ними догори. Замість тросиків бувають і металеві прути. Вони надійніші.

Технологія рафштор передбачає ручне або автоматичне регулювання.

— Вартість кожного вікна вираховують залежно від комплектуючих, — додає Олег Савицький. — Для вікна розміром метр на півтора, рафштори коштують 4 тисячі гривень. Автоматичні — на 2,5 тисячі дорожче. Можуть обладнуватися метеостанцією. Вона відкриватиме й закриватиме жалюзі залежно від погоди. За допомогою таймера такі штори відкриваються в певний період доби.

Зараз ви читаєте новину «Зовнішні жалюзі обладнують метеостанцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути