понеділок, 09 вересня 2019 07:56

"Заробіток від сонячної електростанції буде додатком до пенсії"

Автор: Фото надане Костянтином Соловйовим
  Костянтин Соловйов із села Свидівок на Черкащині встановив на власному городі 117 сонячних панелей. Вони займають 130 ”квадратів” землі
Костянтин Соловйов із села Свидівок на Черкащині встановив на власному городі 117 сонячних панелей. Вони займають 130 ”квадратів” землі

— Рік тому переїхав із Черкас у село. Ідея з сонячними батареями виникла після того, як про них розповів знайомий, — говорить 68-річний Костянтин Соловйов із села Свидівок на Черкащині. — Каже, дуже вигідне вкладення капіталу. Можна заробляти на продажу електроенергії.

Віддача від коштів, вкладених в електростанцію, настає за кілька років.

— Він на станції в 25 кіловат заробив за рік 6 тисяч доларів. Вирішив усі заощадження вкласти в цю справу. Заробіток від сонячної електростанції буде додатком до пенсії. Вона на мене працюватиме.

Чоловік звернувся у фірму, що встановлює сонячні батареї та австрійське обладнання для станцій.

— Найкращий варіант для розміщення панелей — дах. Безпечно й не займатимуть додаткової площі. Будуть захищені від дерев, інших приміщень і навколишнього середовища. Важливо, щоб дах був міцний. На моєму будинку не надто надійний. Тому поставив на городі. Написав у РЕМ заяву про "зелений тариф". Мені провели три фази і дали 30 кіловат на "споживання та видачу електроенергії", — каже Костянтин Геннадійович.

117 сонячних панелей розташовані на 130 кв. м. Розміщені на спеціальній конструкції. Повернуті до південної сторони.

— Треба враховувати, що взимку кут освітлення від сходу до заходу сонця значно менший, ніж улітку. Треба встановлювати якомога вище. Так на них довше потраплятимуть промені. Коли поставив панелі, з'ясувалося, що високі сосни під вечір затіняють край.

Найбільша потужність була в травні, червні та серпні. По 24 кіловати за годину. Найнижче — в грудні та січні.

В лінію я видаю три фази. Оплата за послуги здійснюється згідно тарифу, вказаному в договорі. За кіловат платять майже 18 гривень, мінус 20 відсот­ків податку, — продовжує.

Не вказує суму, яку витратив на сонячну електростанцію. За обладнання та роботу оплачував частинами.

— Для себе поки що кіловати не використовую. Немає такої потреби, — говорить Костянтин Соловйов. — За сонячними батареями треба доглядати. Взимку чистити від снігу. Влітку мити від пилу, слідів від птахів спеціальним розчином або водою. Я живу поблизу лісу, то на панелі потрапляє ще й пилок від сосен. Недавно помив зі шланга, так потужність одразу збільшилася на 3 кіловати, — каже Костянтин Геннадійович. — Землю під панелями можна використовувати під теплицю чи зробити невеличке господарче приміщення. Але "стіл" із панелями не можна використовувати як дах. Бо розташовані не щільно, а з невеличким зазором. Їх можна було закрити, але це треба робити під час монтажу.

Наголошує, на що слід звертати увагу.

— Мати на вибір три-чотири фірми. Бо всі пропонують різні умови, ціну і якість. Розпитувати в людей, яким ця фірма провела монтаж і підключила станцію. У договорі має бути вказана модель обладнання і його вартість. Аби точно впевнитися, що не підсунуть "кота в мішку". Обов'язково зазначати дати початку й закінчення монтажних робіт. Перед проектом спеціалісти мають виїхати й обстежити територію, де можна встановити панелі. В моєму випадку це зробили перед монтажем. Це "мінус". Усі роботі з оформленням документів можна було виконати за два місяці. На мої пішло дев'ять місяців. Бо набирають замовлень і не справляються у зазначені терміни. Інструкцію на інвертори мені дали іноземною мовою. Довелося "воювати" з ними, доки не переклали. На другий ще не зробили. Не надали акта на приховані роботи. Маю на увазі прокладення в землі 70 метрів кабелю, від панелей до лічильника. Це я зараз ще пам'ятаю де і на якій глибині, але ж воно з роками може забутися. На фірмах мало є хороших спеціалістів. Так, вони грамотні, але немає належного досвіду, бо ця послуга в нас з'явилася не так давно. Тому монтаж обладнання раджу контролювати самому чи запрошувати експертів, — додає Костянтин Соловйов.

Зараз ви читаєте новину «"Заробіток від сонячної електростанції буде додатком до пенсії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути