понеділок, 22 жовтня 2018 00:06

З опалого листя й харчових відходів готують компост

Автор: WWW.PLODOVIE.RU
  На приготування компосту ­знадобиться не менш як п’ять місяців. У готовому вигляді він має ­о­днорідний темно-коричневий колір
На приготування компосту ­знадобиться не менш як п’ять місяців. У готовому вигляді він має ­о­днорідний темно-коричневий колір

— Маю біля хати чималий садок. Восени листя в ньому багато. Раніше не знав, де дівати. Частину палив, частину вивозив на смітник. Кум порадив робити компост. Мовляв, і в хазяйстві штука корисна, і природі не шкодить. Я прислухався. Уже п'ятий рік так позбуваюся листя. Удобрюю компостом сад і город. Урожай маю хороший щороку, бур'яну стало втричі менше, — каже 48-річний Олексій Танченко з Херсона.

Щоб приготувати компост, слід спочатку зробити для нього ємність. Для цього знадобляться чисті нефарбовані дошки. Кількість їх залежить від того, який об'єм конструкції заплануєте.

— Ліпше брати дошки, які раніше не використовували. Від фарбованих компост може зіпсуватися і його доведеться викинути. З дощок треба зробити щось подібне до ящика, але без дна й верхівки. Такий собі дерев'яний каркас.

Між дошками важливо залишати невеликі просвіти, щоб до вмісту надходило повітря.

— Одну сторону ящика я прикріпив на гачки, щоб відкривалася й закривалася як дверцята. Так буде зручніше працювати. Установлював конструкцію на підвищенні, де їй не загрожуватиме підтоплення під час дощової погоди чи в період танення снігу.

На землі слід вистелити шмат старого лінолеуму або плівки. Поверх намостити шар сіна чи соломи завтовшки 15–20 см. Далі викладати рівномірними шарами складові компосту.

— Головним компонентом є опале перепріле листя. Окрім нього, беру скошену траву, фруктові й овочеві відходи, городній бур'ян без коріння, дрібні гілки дерев, подрібнені газети, чайну заварку, залишки від недоїдених овочевих страв, кавову гущу. Кожен шар прокладаю курячим і кролячим послідом: у них міститься багато азоту, без якого хорошого компосту не буде.

Компостний ящик треба накрити клейонкою чи брезентом. Це необхідно для підтримання всередині тепла. Раз на три-чотири тижні майбутній компост слід перемішувати. Завдяки цьому всередині ящика буде вентиляція.

— Підтримувати треба й вологість. Перевірити її легко. Стискаю в руках жменю компосту й дивлюся, скільки рідини виділяється. Якщо кілька крапель є, це ідеально. Якщо маса занадто суха, зрошую водою. Але ллю зовсім небагато. Використовую для цього шланг.

На приготування компосту знадобиться не менш як п'ять місяців. У готовому вигляді він має однорідний темно-коричневий колір.

Зараз ви читаєте новину «З опалого листя й харчових відходів готують компост». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути