Мікрохвильові печі стали звичним кухонним приладом. Але часто й псуються. Господині іноді забувають, що не кожна посудина і не всякий продукт підходить для мікрохвильовки. Хазяйки мріють про "годувальницю", яка працювала б без жодних обмежень.
26-річна киянка Ліля Мельник залишилася без сніданку. Мікрохвильова піч "відмовилася" розігрівати їжу і ознак життя не проявляла. Пересування, перемикання та інші "реанімаційні" заходи результату не дали.
— Магнетрон "накрився", — сказав викликаний майстер.
— Що накрилося?
— Прилад, що випромінює надвисокі хвилі, — пояснив спеціаліст, — головний елемент "мікрохвильовки". Посуд металевий використовували?
— Ні, я вже років п"ять однією тарілкою користуюся...
Герметичні ємності — від консервних банок до горіхів і помідорів — можуть вибухнути
— Чудес не буває. Агрегат зіпсувався, значить, хтось до цього причетний.
Ліля запідозрила 14-річного племінника Руслана, який гостював у тітки разом з батьками. Той визнати свою вину відмовився. Категорично стверджував, що "на кухню не заходив".
— Відремонтувати може й вийде, — не зовсім впевнено сказав майстер, — але я раджу придбати нову піч.
"Нову. Але треба вибрати таку, щоб жоден "чайник" її зіпсувати не зміг", — розмірковувала дівчина. Треба шукати модель надійну і безпечну.
— НВЧ-пічки, в яку можна поставити будь-який посуд, немає й не буде. Закони фізики. Хвилі надвисокої частоти по-різному впливають на речовини. Одні їх пропускають, інші поглинають або відбивають (відбиті промені можуть зіпсувати прилад), — пояснює спеціаліст компанії "Самсунг електронікс Україна" Олексій Ушаков, 24 роки. — Людина не може пам"ятати, як вестиме себе той чи інший метал у мікрохвильовці, тому простіше не ставити "лівий" посуд.
Перед покупкою треба визначитися: для чого вам потрібна мікрохвильова піч
У комплекті бувають металеві аксесуари — сітка для гриля, блюдо для приготування хрумкої скоринки, посуд для парових страв. Але тут виробники використовують безпечні матеріали і для людини, і для обладнання.
Перед покупкою треба визначитися: для чого вам потрібна мікрохвильова піч. Найпростіший варіант — розігрівати продукти. Але пам"ятайте про обмеження. Наприклад, яйця готувати можна, але тільки без шкарлупи. Бо будь-які швидко розігріті герметичні ємності — від консервних банок до горіхів і помідорів — можуть вибухнути.
Сучасні НВЧ-печі обладнані різними функціями — грилем та конвектором. Це вже не просто мікрохвильова піч, а універсальний пристрій для приготування різних страв. У режимі конвекції піч працює як електродуховка — нагрівається з усіх боків, а гриль нагріває продукти лише з одного боку. Та якщо "всеїдної" мікрохвильовки немає — без правил не обійтися.
Лілині мрії залишилися мріями. Дівчина, довго не мудруючи, купила просту й недорогу.
Машина з підказками
Фірма "Самсунг" випустила мікрохвильову піч CE1180GB з підказками. Світловий навігатор допомагає запрограмувати робочий режим. Натискаєш на кнопку — і на панелі з"являються стрілочки: вибирай, що бажаєш.
Інші параметри новинки відповідають сучасним вимогам — 6 рівнів потужності, робочий об"єм — 32 л, покриття з біокерамічної емалі, гриль, функція конвекції. Ціна у роздрібній мережі — близько 1800 грн.
Перші печі важили 400 кг
У 1945 році винахідник Персі Спенсер вивчав військові радари. Під час досліду інженер пройшов повз працюючий мікрохвильовий випромінювач. Помітив, що шоколадний батончик у його кишені геть розтанув. Через деякий він зробив першу "мікрохвильовку" вагою понад 400 кг. Новинку використовували лише у ресторанах та на суднах для швидкого розігріву їжі.













Коментарі