четвер, 22 березня 2012 07:45

Воду у фонтан качають із річки

Автор: фото З САЙТА www.logotek.kiev.ua
  У готові металопластикові ємності для фонтанів кладуть насосну станцію. Краї декорують каменем, наливають воду
У готові металопластикові ємності для фонтанів кладуть насосну станцію. Краї декорують каменем, наливають воду

— Торік захотів освіжити повітря на подвір'ї. Зробив фонтан — він і для ока приємний, — говорить 47-річний Анатолій Тарковський з міста Бершадь Вінницької області.

Фонтан облаштований на постаменті з каменю, прикрашеному глиняними кухлями і вусатими козаками, вмурованими горнятами. Струмінь вибиває із великого глиняного глека, що стоїть зверху.

— Мені повезло, що будинок біля річки Дохна, то насоса поставив біля неї. Купив сантиметрову водопровідну трубу на 25 метрів. Підвів її від насоса до горщика. Копав і дизайн придумав сам. Тільки вимурувати товариша попросив.

Каже, висота струменя часом сягає 10 м. Щоб запустити фонтан, достатньо включити насос.

— Це якщо просто б'є із труби, без насадок. А коли хочеш, можна наконечник поставити, щоб вода розсіювалася. Зараз їх стільки різних продається — вибирай на смак.

Ще одна труба веде з глека у зворотному боці до річки.

— Це щоб не дуже замокала трава біля фонтана, якщо він довго працює. А якщо трохи капель попадуть на гостей, як вітер є, то їм навіть приємно.

27-річний Володимир Ганага, директор столичної фірми "Грін-ленд", що спеціалізується на встановленні фонтанів, радить подбати про якісну гідроізоляцію.

— Самотужки зробити фонтан може будь-хто. Є готові металопластикові ємності. В них кладуть насосну станцію, декорують, заливають воду й фонтан працює. Можна викопану яму встелити спеціальною поліетиленовою плівкою.  Вона груба і гнучка. Чим більша еластичність, тим довше служитиме. Навіть може зимувати на вулиці, якщо до морозів злити з фонтана воду.

Найважче обробити яму цементом. Її спочатку вистилають арматурою. Обкладають плиткою, каменем. Це може зробити майстер із кладки.

— Робота фонтана, поєднаного з річкою, полягає у вимушеній циркуляції води. Принцип більшості фонтанів — це переганяння води у ємності через насосну станцію. Завжди раджу підливати воду, бо вона випаровується. Також всипають різні хімікати. Тоді вода не засмердиться і не позеленіє, але з часом її все одно треба повністю міняти.

Найважче доглядати фонтани із живими рослинами та рибами. У них не можна всипати хімічні засоби для очищення.

— Вартість залежить від розмірів. Дешевше, ніж за 10 тисяч гривень, якісного фонтана, щоб не протікав і гарно циркулював, не збудувати. Стільки коштуватиме насосна станція, труби, декор.

Зараз ви читаєте новину «Воду у фонтан качають із річки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути