четвер, 09 вересня 2010 06:15

Віск захищає меблі від вологи

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Киянин Валерій Кобзар шліфує наждаком планку до табуретки. Після цього її натре оливою з воском
Киянин Валерій Кобзар шліфує наждаком планку до табуретки. Після цього її натре оливою з воском

Меблі для дому краще робити з натурального дерева. Панелі із ДСП чи МДФ виготовляють із тирси і деревних волокон. Для їх скріплення використовують токсичні клеї. Особливо небезпечні меблі з таких матеріалів на кухні. Від вологи вони розпарюються та виділяють фенол. Від нього в людини може бути отруєння, головні болі.

47-річний Валерій Кобзар, столяр із Києва, робить меблі з натуральної деревини. Для дому радить обирати м"яку сосну чи вільху. Ці породи коштують в середньому 5 тис. грн за кубометр. Черешня та горіх удвічі дорожчі. Міцними й довговічними вважаються дуб і груша. Їхня вартість — 5 і 8–24 тис. грн відповідно.

— Для виготовлення будь-якої меблі вам знадобляться ножівка-пасовка, молоток-киянка з дерева чи гуми, рубанок, стамеска, рулетка та лінійка. Вчитися майструвати краще на кухонній табуретці. Після неї зможете зробити і стіл, і шафу. Для табуретки купіть дошку й бруски. На ніжки — чотири бруски розмірами 4 на 4 сантиметри. Відмірте висоту 41 сантиметр. Зробіть креслення. Розмітьте місця під пази, де будуть з"єднуватися ніжки та рамки. Пази на ніжках можна випиляти у столярній майстерні на станку або вдома стамескою. Шипи кріпіть на ніжки та рамку під кришкою. Для міцності ніжки з"єднайте проніжками.

Майстер використовує для скріплення деталей клей "Клейбіт-303". Він сохне півгодини. Потім шліфує деревину наждаком N80, далі N120 і N180.

Вчитися майструвати краще на кухонній табуретці

— З"єднані ніжки можна лакувати. Якщо їх змастити морилкою, вони змінять колір. Так із сосни легко зробити горіха. Морилки бувають водні й спиртові. Водну морилку мастять тампоном, а спиртову тільки розпилюють пульверизатором. Лакують через 20 хвилин. Я використовую лак "Хербертс-3010" або нітролак "НЦ". Матований або глянцевий. Наношу пензликом. За 20 хвилин знімаю дрібним наждаком N240 ворсу, яка підніметься із дерева. Тоді накладаю ще один шар лаку.

Кришку для табуретки випилюють розміром 36х36 см. Замість тирсоплити її краще зробити із фанери. Вона міцніша.

— Кришку до табуретки, як і полицю, склеюю з дерев"яних дощок. Важливо, щоб ширина не перевищувала трьох товщин. Дошки завтовшки 2 сантиметри змащую клеєм і скріплюю струбциною у щит. Цей інструмент стягує їх докупи. За 40 хвилин кришку вирізаю зі щита, просверлюю отвори. Шліфую, лакую.

Окремо майстер випилює чопики діаметром 8–10 мм. Їх з двох боків змащує клеєм. Потім кріпить до ніжок і кришки. Чопики застукує в отвори молотком-киянкою.

Клієнти Валерія Кобзаря — багаті люди.

— Шість років тому у мене замовив шафу військовий аташе Австрії пан Пальмезано. Коли запитав, чим лакувати, він вигукнув: "Який лак? Тільки віск". Зараз продають дорогі оливи з воском. Ними легко натирати меблі. Беру ганчірку і змащую. Потім витираю сухою. Через 15 хвилин повторюю. Віск захищає меблі від вологи, не стирається 50 років.

Восковані дерев"яні меблі часто замовляють для дитячих кімнат. Така обробка деревини безпечна для дітей, тварин та рослин. Віск у чотири рази дорожчий за лак, але його треба у шість разів менше.

Зараз ви читаєте новину «Віск захищає меблі від вологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути