Ексклюзиви
понеділок, 13 липня 2020 07:55

Твердопаливний котел працює на лушпинні

Автор: EUROSANTEHNIK.RU
  Твердопаливний котел треба щотижня очищати від сажі, бо ефективність його роботи знизиться. Тепло не надходитиме до водяної сорочки, а вилітатиме в димар
Твердопаливний котел треба щотижня очищати від сажі, бо ефективність його роботи знизиться. Тепло не надходитиме до водяної сорочки, а вилітатиме в димар

— Три роки вагався, консультувався і таки взяв твердопаливний котел, — каже 56-річний Михайло Антощук із села Шахворостівка Миргородського району Полтавської області. — Не знаю, як досі без нього обходився.

Чоловік придбав котел торік улітку. Підключив, протестував на всіх режимах, налагодив систему опалення.

— Щоб не було неприємностей, коли вдарять перші морози, — продовжує Антощук. — Та й улітку хороші знижки, немає ажіотажу, ніхто не дере три шкури, майстри вільні. Узимку котел заправляв дровами, кукурудзяними качанами, лушпинням. Цього добра у дворі багато, а воно ж дає тепло. Газом так не натопиш, бо дорого.

Твердопаливний котел можна використовувати як основне чи додаткове джерело тепла. Пристрій обирають залежно від потреб, об'єму, який треба обігріти, і ступеня утеплення будинку.

— Твердопаливний котел — один із найекономніших способів обігріву, — розповідає інженер 36-річний Кирило Сумський із Дніпра. — Правильно підібраний і налаштований економить половину грошей, які досі витрачали на опалення. Більшість пристроїв прості в користуванні. Завантажуй паливо, раз на тиждень очищай від сажі й попелу.

Котли тривалого горіння працюють за принципом свічки. Паливо горить зверху донизу, довше за пристрої традиційного горіння. Енергія використовується раціональніше, на стінках сідає менше сажі.

— Паливо для твердопаливних котлів дешевше за газ і електроенергію, — говорить Сумський. — Універсальні можна заправляти дровами, вугіллям, паливними брикетами, пелетами, тирсою, корою дерев, щепою. На перший погляд здається, що з котлом багато мороки. Насправді люди швидко звикають до алгоритму дій. Уже не переживають за платіжки. На субсидію можна не надіятися.

Обігрів будинку площею 150 кв. м твердопа­ливним котлом обходиться в середньому в 2 тис. грн на місяць, газом і електрикою — від 3 до 5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Твердопаливний котел працює на лушпинні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути