Ексклюзиви
понеділок, 13 травня 2019 05:06

Твердопаливний котел працює на горіхових шкаралупах

— Уже в перший місяць опалювального сезону за газ нагнало космічну суму. Це при тому, що на вулиці було не холодно. Від газу відмовилися. Купили твердопаливний котел. Топимо вугіллям, — каже 25-річна Яна Ковальчук із Кривого Рогу Дніпропетровської області.

— Не всі види твердопаливних котлів працюють на однаковому паливі. Одним потрібне вугілля, другим — пелети, третім — дрова, торф і похідні від них матеріали. А є "всеїдні" пристрої. Такі дозволяють спалювати все перераховане. Плюс сільськогосподарські відходи. Причому не лише качани кукурудзи, листя і насіннєве лушпиння. Завантажувати в них можна шкаралупу горіха й навіть сміття, — розповідає інженер 38-річний Олександр Грицак із Києва.

"Всеїдні" моделі твердопаливних котлів дорожчі за вибагливіші до палива аналоги. Однак у майбутньому їхня ціна окупається, економлять на опаленні до 70–75%.

— У такі котли можна завантажувати навіть низькоякісне паливо з високим рівнем вологості. Щоправда, за таких умов пристрій потрібно частіше чистити: на стінках осідатиме більше сажі й попелу. Якщо чистити нерегулярно, котел гірше обігріватиме.

Зараз ви читаєте новину «Твердопаливний котел працює на горіхових шкаралупах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути