середа, 10 вересня 2008 19:57

Тушканчики не мають запаху

Автор: фото: Сергій БРУНЬ
  Киянину Олегу Біттеру тушканчика Маню матір подарувала на день народження
Киянину Олегу Біттеру тушканчика Маню матір подарувала на день народження

У киянки Наталії Біттер, 36 років, півтора року живе тушканчик Маня. Сіру мишу з довгими задніми лапами подарувала колега. У місяць тварина вже їла насіння і крупи.

— Машка, прокидайся! До нас гості прийшли, — Наталія лоскоче травою ніс гризуна. Він схоплюється і обнюхує клітку. — Спочатку Маня жила в невисокому акваріумі. Вона швидко навчилася з нього вибиратися: стає на задні лапки й вистрибує. Довелося пересадити.

Клітка для тушканчика завдовжки 40 см стоїть у Біттерів на столі біля вікна. Поряд більша — з маленьким хом"ячком. Маня бігає по зеленій сухій траві, в кутку — коритце з водою.

— Щоб Машка не сумувала, в новій клітці поставили пластиковий барабан, — каже син Наталії 12-річний Олег. — Хом"ячки з задоволенням його крутили. Тушканчику це, мабуть, не сподобалося. Декілька днів крутив барабан. Потім розгриз штир, на якому він кріпився.

Згодом гризуну поставили пластиковий будинок. Він погриз у ньому стіни.

Коли кладемо в клітку траву чи вату, гризун в"є кубельце

— Коли кладемо в клітку траву чи вату, Маня в"є кубельце, — додає Олег. — Наче збирається утеплювати нору.

Тушканчика годують двічі на день. Зранку їсть сирі овочі. Любить моркву, червоні буряки, яблука. Увечері Біттери дають крупи чи сухий корм "Хом"ячок".

Олег пересаджує тушканчика у прозору коробку й насипає соняшникового насіння. Маня бере його короткими лапами, розлущує і з"їдає.

— Це її найулюбленіші ласощі, — усміхається. — У наших знайомих тушканчик їсть навіть твердий сир. Наша Маша лише обнюхала його. Змалечку їй сиру не давали — не звикла.

Гризуна з клітки випускають під наглядом. Біттери бояться, аби не сховався в квартирі. Мовляв, важко потім знайти.

— На відміну від хом"ячків, тушканчики не мають запаху, — продовжує Наталія. — Прибирати за ними просто. Брудний пісок Маня сама вигрібає з клітки лапками. Залишається тільки підмести.

Родина також має папугу Пушу, хом"яка й чорну пухнасту кішку Мольні. До гризунів остання байдужа, ловити їх не намагається. Птах вільно літає квартирою, коли вікна зачинені.

— Коли Пушу запитаємо, хто там, він стукає дзьобом, — усміхається Олег.

За тваринами доглядають діти — Олег і 7-річна Вікторія.

Гризуни розвивають швидкість до 50 кілометрів

Є майже 30 видів тушканчиків. Хвіст у них довший за тулуб. Задні лапи довгі, передні — короткі. Тварини пересуваються стрибками, як кенгуру, й розвивають швидкість до 50 км/год. При небезпеці стрибають зигзагом. Передніми лапками вони риють нори.
Тушканчики — нічні тварини. Щоб вони не спали вдень, учені радять звечора вмикати над кліткою лампу денного світла. Вдень — червону.
Живуть тушканчики майже 3 роки. Самка народжує на другому році життя. За місяць по тому малюків відсаджують од матері. Самка може з"їсти приплід.

Зараз ви читаєте новину «Тушканчики не мають запаху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути