
Виробники хутряного одягу з весни по осінь радять зберігати його у прохолодних вентильованих приміщеннях.
— Шуба служитиме довго, якщо її тримати при температурі від 4 до 8 градусів і вологості повітря 45–60 відсотків, — каже львів'янин 25-річний Андрій Бубела, директор "Хутряного холодильника" — фірми, що зберігає одяг із хутра. — Якщо у приміщенні тепліше чи сухіше, ворсинки тьмяніють і випадають. У шафі шуба постійно треться об інший одяг, у чохлі — пріє. Ми зберігаємо у спеціальному холодильнику. Вони висять без чохлів, на відстані 10 сантиметрів. Раз на місяць заморожуємо шуби, щоб вимерзли личинки молі, які можуть завестися. З усіма власниками підписуємо контракт, страхуємо шубу. Якщо щось станеться — гроші компенсуємо.
Вартість зберігання шуби залежить від її розміру і хутра. За середній виріб із соболя треба віддати 180 грн на місяць, шиншили — 150 грн, норки — 120 грн, ондатри — 80 грн, кролика, вівці, хом'яка чи нутрії — 25 грн.
35-річна Галина Колодій із райцентру Городок зберігає норкову шубу в чохлі у шафі.
— Хотіла віддати шубу в холодильник. Бо дуже нею дорожу. Чоловік подарував. При такій економічній ситуації другої собі не куплю. Але моєї шуби не прийняли. Сказали, що вона натягнула запаху парфумів. Не приймають таких, які смердять духами, цигарками, цвіллю, транспортом. Сказали, щоб чоловік не курив біля мене, коли я в шубі. І не стояти в ній на кухні чи біля вихлопної труби машини.
Найуразливіше до пересихання хутро білого кольору. Від високої температури воно жовтіє.
Коментарі