Ексклюзиви
середа, 20 лютого 2008 15:35

Старий холодильник розібрали на частини

25-річна Валентина Ткачова та її подруга Світлана, 26 років, працюють у Донецьку. Разом винаймають квартиру. У помешкання в"їхали зі своїм холодильником "Норд". Старий хазяйський "Донбас" стояв півроку замість шафи для банок, старого посуду та різних дрібниць. Він несправний. Хазяйка дозволила викинути стару техніку, але допомоги не запропонувала.

— Ми спочатку хотіли продати. Може, хто відремонтував би. Або розібрав — у ньому ж морозилка алюмінієва, — розповідає Світлана. — Але охочих не знайшлося. Вирішили викинути його на смітник. Та він великий і важкий. Ми придумали винести частинами.

Дівчата взялися розбирати старий холодильник близько 22.00. З інструментів удома знайшли плоскогубці й викрутку. Світлана відкручувала все з дверцят, а Валентина поралася всередині. Гайок викрутили з чотири дюжини. Довго не могли дістати морозильну камеру.

— Наш новий холодильник попрацював рік і в ньому почали відпадати дверцята в морозилці. А в цьому все намертво прикручено. Провозилися три з половиною години й до кінця не розібрали, — сміються.

Між внутрішніми стінками холодильника знайшли скловату. Її назбиралося п"ять великих пакетів. Ще один — із запчастинами. Коли розібрали, побачили, що холодильник прогнив зсередини від часу.

Зняти двері з петель подругам так і не вдалося. Світлана каже, що хотіла їх відірвати.

— Але пошкодила руку, потягнула м"яз.

Двері залишилися на місці.

— Запчастини винесли на смітник у чотири заходи. Найважчий — мотор — тягли удвох. Ще й корпус холодильника ледь не застряв у дверях під"їзду, — веде далі Світлана.

— Сучасна техніка видається зовсім крихкою. Такої, як раніше, вже не роблять. У батьків із тих часів досі праска працює. Ніяких проблем, така міцна — що їй зробиться, — додає Валентина.


У нових моделях ставлять безшумні компресори

69-річний Сергій Шацький багато років працює на донецькому "Норді", що виготовляє холодильники. Він шеф-редактор газети "Виробник України", заснованої концерном. Шацький пояснює, що сьогодні змінилося ставлення до техніки.

— Раніше холодильник чи авто купували на все життя. Сьогодні приходять інші цінності. В Європі холодильники міняють через п"ять років. Бо швидко з"являються нові моделі.

Старі металеві працювали гучно і забирали багато енергії. Тепер метал використовується лише ззовні, для бокових панелей. Його замінили легшими й дешевшими матеріалами. Замість скловолокна використовують пінополіуретанову теплоізоляцію. Сучасні компресори працюють безшумно, вони стійкі до перепадів електрики. Це важливо для сільських жителів.

Головний конструктор "Норду" 42-річний Олександр Волощенко каже, що нині у концерна є щонайменше 45 моделей.

— Вони споживають мало енергії. Покупцям подобаються великі холодильники з морозильною камерою внизу. Також є попит на сірі, сталеві моделі.

Зараз ви читаєте новину «Старий холодильник розібрали на частини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути