неділя, 04 березня 2007 17:13

Рушникосушку виготовляють на замовлення

Мешканка столичного Голосієва 57-річна Наталія Козакова та її сусіди з верхніх поверхів мусили міняти водопровідні труби. А заодно й змійовики у ваннах. Сушарку в пані Наталії жеківський сантехнік "латав" чотири рази.

Усе заощаджене на ремонт у ванній (860 грн) пішло на металопластикові труби, лічильники води, різне приладдя та їх установлення. Потрібну сушарку жінка шукала довго. Для простінка при вході біля раковини, де стоїть змійовик завширшки півметра, підійде не кожна. А на ринках продають тільки на 50–60 см. Нову сушарку для рушників — вузьку "драбинку" з нержавійки киянка придбала за 290 грн на господарчому ринку.

Сантехнік збирався наглухо прикрутити її до труби. Однак сусіди відрадили.

— На вході та виході сушарки ставте краники, — наполягає 49-річний Борис Павлович, сусід із квартири  поверхом вище. — Краще крани-"американки", щоб можна було зняти її на час ремонту й не перекривати гарячу воду на цілому стояку.

Беруть для цього вентилі з накидною гайкою. Їх ще називають "американками". Такі італійської фірми "Ферро" з діаметром на півдюйма у столичних будівельних супермаркетах продають по 11,5–13 грн, на базарі "Юність" — по 15 грн.

У своїй ванній Борис Павлович підключив сушарку через перемикальні крани-трійники. Їх ставлять і на батареї опалення. Сушарку можна вимкнути, а гаряча вода піде паралельною трубою. Під час літньої спеки у ванній буде прохолодно.

— Гаряча вода в багатоповерхівках біжить по колу. Спершу піднімається, розходиться по квартирах, а потім через зворотну трубу, на якій стоять змійовики, повертається в котельню. Це щоб не зливали довго воду, поки поллється гаряча.

Сам Борис Павлович рушникосушку встановив над ванною, бо там більше місця. Видовбав у стіні канали, щоб сховати труби. Вивів їх до нижніх отворів "драбинки". На інші отвори поставив заглушки. Сушарку зі сталі заввишки 70 см виготовили на замовлення за 460 грн. Чоловік замовив покрити корпус білою емаллю, як на холодильниках. Фірму знайшов у телефонному довіднику.

Під час літньої спеки у ванній буде прохолодно

— Ми фарбуємо "драбинки" і синьою, і помаранчевою, і червоною, навіть зеленою емаллю, — каже 22-річна Емілія Рязанцева, менеджер чернівецької компанії "Поліварм". — Форма теж різна. Є одинадцять різновидів сушарок — із прямими, вигнутими або напівкруглими бильцями в один або два ряди. Кожен вибирає до свого інтер"єру.

Найвужчі — 45 см. А у висоту роблять навіть 2-метрові. На відміну від змійовиків, труби до "драбинки" можна під"єднати будь-звідки — знизу, збоку або по діагоналі.

Ураховують і площу приміщення. Для ванної в багатоповерхівці і найменшої "драбинки" завширшки 45 см і 50 см заввишки буде достатньо. З великою сушаркою 55 на 150 см було б гаряче. Її потужності вистачить для опалення приміщення на 11 кв. м. Тепловіддача залежить від розміру. Її зазначають у паспорті. Обчислюють так: на один "квадрат" приміщення має припадати 95–125 ватів потужності, радить Емілія Рязанцева.

Рушникосушки-"драбинки" з теплообмінниками ставлять на кухнях. Вони працюють від системи центрального опалення.


Cкільки коштує сушарка для ванної


Висота, см
Ціна, грн
ширина 45 см
Ціна, грн
ширина 55 см
Теплова потужність, Вт
ширина 45 см
Теплова потужність, Вт
ширина 55 см
50
275
285
353
425
 65  367  375  437  526
 85  410  438  588  708
 119  526  543  823  991
 146  –  651*  –  1092
 190  –  843  –  1580

* із адаптером для підключення до центрального опалення


Ставлять електричний тен

Якщо нема гарячого водопостачання, в рушникосушку можна вставити електричний нагрівач. Усередину сушарки заливають трансформаторну олію, гальмівну рідину або дистильовану воду. Тен вмикають у розетку 220 В. У будівельних гіпермаркетах "Епіцентр" тен "МЕК" (Хорватія) потужністю 300 ватів коштує 233–291 грн. На 600 ватів — 291–307 грн. Десять літрів рідини "Фрітерм" (Україна), призначеної для заливання у сушарку, продають за 200 грн. 20-літрова каністра коштує 385 грн.

Зараз ви читаєте новину «Рушникосушку виготовляють на замовлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути