понеділок, 14 січня 2013 07:30

Пухнасті шпалери роблять із бавовни

Автор: фото: Анна Лакиза
  Андрій Голчинський дістає гранули шпалер. Мішок вміщує один кілограм. Ліворуч на стіні — зразки оздоблення
Андрій Голчинський дістає гранули шпалер. Мішок вміщує один кілограм. Ліворуч на стіні — зразки оздоблення

Полтавець Іван Килимовець, 54 роки, заробляє ремонтом квартир. Часто клеїть рідкі шпалери.

— Ті, що із бавовни та шерсті, на стіні стають пухнастими. Із шовковими нитками — гладкими. Переливається, наче по стіні поклеїли блискучі пір'їни. Є шпалери із соломки. Додають блискітки, — пояснює майстер. — На рідких шпалерах не видно стиків. Якщо стіни чи стеля криві, у тріщинах, рідкі шпалери це приховають. Добре виглядають на арках, колонах, виступах. Уже сухими можна підфарбувати іншим кольором. Часто поєднують темно-зелений із салатовим, оранжевий із вишневим, сірий із блакитним.

— Недавно робив ремонт на дачі. Хаті — років сто, похилена. Я обклеїв шпалерами й проводку. Дроти йшли зовні по стіні. Тепер непомітні. Сумішшю можна обмазати розетки та вимикачі. Іржаві плями спершу замазую фарбою, бо проявляються.

Рідкі шпалери накладають у вітальнях і спальнях. Не підходять для кухні, ванної, балкона, веранди. Від вологи можуть відклеїтися та осипатися зі стіни. У коридорі швидко потруться.

Дизайнери ліплять із рідких шпалер візерунки, малюнки.

— Із мокрою сумішшю працюю, як із пластиліном. Спеціальною лопаткою видавлюю ямки, хвилі, фігури. У дитячі кімнати ліплю місяць і зірки, персонажів із мультиків. У залах і гостьових кімнатах — натюрморти та квіти. На одне зображення йде два-три тижні. Спочатку олівцем роблю ескіз на стіні. Наношу один колір. Він сохне кілька днів. Потім накладаю інший. Якщо намазати все одразу, кольори змішаються, — розповідає дизайнер Юрій Кулик, 34 роки.

Рідкі шпалери продають у кілограмових мішках по 70-140 грн. Одного вистачає на 3 кв. м.

У мішках — м'які різноколірні гранули. Їх замочують у 7 л теплої води, настоюють 5-6 год.

— Після замочування суміш стає схожа на кашу. На стіну її наліплюють рукою. Шпателем розтирають прямими лініями, з боку в бік. На одному місці втирають разів десять. Шпалери ляжуть товщиною в міліметр. Якщо більше терти, волокна скрутяться, візьмуться горбами, — розповідає Андрій Голчинський, продавець-консультант будівельного гіпермаркету  "Епіцентр". — Сохнуть дві доби. Доки мокрі — темні, схожі на тісто. Візерунка не видно. Люди лякаються. За два дні шпалери набирають фактуру.

Між волокнами збирається пил. Раз-два в місяць стіни чистять пилососом. Якщо з'являються плями чи пошкодження, шпалери розмочують водою та знімають. Дірку латають новим розчином. Щоб трималися міцніше, покривають прозорим акриловим лаком.

Зараз ви читаєте новину «Пухнасті шпалери роблять із бавовни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути