понеділок, 29 січня 2018 07:50

При виборі котла враховують площу будинку та вид палива

— Коли газ подорожчав, вирішив установити твердопаливний котел, — розповідає 45-річний Роман Завгородній із міста Кам'янка на Черкащині. — Довго вибирав поміж пропозицій в інтернеті. Знайшов середній за характеристиками та ціною. Працює котел перший сезон.

Палить чоловік дровами. Однієї закладки вистачає на 8–12 год. Також використовує дерев'яні відходи — тріски, кору, щепу.

— На них котел працює теж непогано. Пробував закидати вугілля, хоч воно й дороге. Коли якісне — на одному завантаженні котел може працювати до двох днів. Загалом, я задоволений. У будинку — 25 градусів тепла. Не бігаєш до котла раз по зараз, щоб підкидати дрова, як робить кум. Він своїм незадоволений. Думає, обирати іншу фірму чи повертатися до газу.

— Попит на твердопаливні котли зростає. Найчастіше їх установлюють в одній котельні з газовим, — каже консультант Центру з обслуговування твердопаливних котлів 43-річний Ігор Крижановський з Умані на Черкащині. — Якщо прилад виготовлений якісно та з хорошої сталі, то служитиме 20 років. Ціна залежить від фірми, сталі й форми горілки. Котли середнього класу коштують від 5 тисяч гривень. На німецькі ціна починається від 84 тисяч.

Перед вибором котла, радить проконсультуватися у друзів.

— Найнадійніше джерело — знайомі власники твердопаливних котлів, які користуються приладом не менш як три роки. Розпитайте їх. Краще знайти людей, які вклали не великі кошти. Які не підкидають паливо частіше двох-трьох разів на добу, не чистять стінки котла частіше ніж один раз на місяць. У яких нічого не димить, не капає, не смердить. Такий котел можна сміливо купувати.

При виборі котла враховують площу будинку та вид палива, яким користуватиметеся.

— Потужність підбирають із розрахунку 1 кіловат на 10 "квадратів" будинку. Найкраще паливо для котлів — вугілля. На ньому працює до 48 годин на одній закладці. Для нього підходить більшість котлів. Головне, щоб товщина сталі була не менш як 4 міліметри. Але вугілля дороге. Котли для деревини мають бути якісніші та стійкіші до вологи. А конструкція — зручна для чищення стінок і камери згоряння.

Не потрібно брати котел із великим запасом потужності. Бо за нормальної роботи будуть зайві витрати палива і в домі стане душно. Тримати постійно на мінімумі шкідливо — утворюється конденсат, забивається димохід і паливо погано вигоряє.

— Для твердопаливного котла найкращим режимом є робота на номінальній потужності. Тоді в нього найвищий коефіцієнт корисної дії, найменше викидів сажі та відсутній конденсат. Але така потужність потрібна хіба при розігріві чи за сильних морозів. Для міжсезоння використовують гідроакумулятори тепла. Це великий герметичний бак, покритий зсередини корозостійкою речовиною, а ззовні — товстим шаром теплоізоляції.

Об'єм акумулятора тепла підбирають до потужності котла. Для 20 кВт потрібен бак на 500–1000 л. Найефективнішою ця система є тоді, коли батареї обладнані термостатами. Також слід подбати про систему аварійного живлення. На той випадок, якщо в мережі зникне електрика.

Зараз ви читаєте новину «При виборі котла враховують площу будинку та вид палива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути