Ексклюзиви
середа, 12 березня 2008 16:13

Пральна машина для села має накопичувальний бак

54-річний киянин Віктор Федорчук має дачу в селищі Півні, біля Фастова Київської області. Родина щовихідні їздить на дачу з ранньої весни й до пізньої осені.

Звичайної пральки в будинку поставити не можна, бо немає ні водопроводу, ні колонки. Воду Федорчуки беруть із криниці за три хати.

— По телевізору рекламують маленьку ультразвукову пральку "Ретона", — розповідає Віктор. — Збирався її купувати. Але сусід по дачі попробував нею прати й повернув продавцям. Каже, після неї доводилося прати вручну.

Марія, дружина Віктора, побачила рекламу пральки з додатковим накопичувальним баком словенської фірми "ґорєньє". Прилад розробили для сільської місцевості, де немає центрального водопостачання.

— Шукав таку машину кілька тижнів, — згадує Федорчук. — Запитував у магазинах різних мереж, ніде не було. Продавці кажуть, що пральку з додатковим накопичувальним баком робить тільки ця фірма. Завозять їх рідко.

— Машини з накопичувальним баком компанія почала робити два роки тому, — каже Дмитро Солдатов, 23 роки, продавець-консультант столичного салону "ґорєньє" на вул. Сагайдачного, 12. — Їх в основному привозять під замовлення із Словенії. Доставки треба чекати близько місяця.

Машинка розрахована на 6 кг білизни.

Після прання воду зливають у відро

— Із правого боку пральки стоїть накопичувальний бак, — розповідає Солдатов.— У нього можна залити 92 літри води. Це навіть більше, ніж потрібно. На прання та полоскання машина витрачає 62 літри. Після прання воду зливають у каналізацію або якийсь посуд — відро, тазик.

Ця пралька має такі самі функції, як більшість машин-автоматів: попереднє прання дуже забруднених речей,  делікатних тканин, речей із бавовни, вовни, синтетики.

ТЕН машини нагріває воду до +40°C. При такій температурі порошок активно відпирає плями. У гарячішій потрібні мікроелементи гинуть.

— Шкода, що в "ґорєньї" немає функції "швидке прання", як у багатьох сучасних пральках, — каже Віктор Федорчук. — Бува треба освіжити футболку, яку одягав кілька разів. Вкинув у машину, включив і за 15 хвилин вона чистенька. Та й потужність віджимання не дуже велика — 600 обертів. А так, для села, де немає свердловини та насоса, ця пралька незамінна.

Федорчуки вирішили замовити таку машинку у фірмовому салоні. Там на техніку дають три роки гарантії, а в інтернет-крамницях — рік.

— У фірмовому салоні ця машина коштує 2 790 гривні, — говорить Віктор. — Через Інтернет на 300–400 гривень дешевша. Але в інтернет-крамниці "Мегабай" сказали, що то стара ціна. Коли буде нова партія, машина може подорожчати.

Зараз ви читаєте новину «Пральна машина для села має накопичувальний бак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути