Ексклюзиви
понеділок, 12 листопада 2007 15:30

Показники лічильника води не вдасться підробити

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Голова правління компанії ”Укрсервісмонтаж” Ігор Клімашевський показує новий лічильник Київського заводу водотеплолічильників. Цей прилад має антимагнітний захист. Старі вимірювальні прилади можна було ”підкрутити”, прикріпивши до задньої стінки магніт
Голова правління компанії ”Укрсервісмонтаж” Ігор Клімашевський показує новий лічильник Київського заводу водотеплолічильників. Цей прилад має антимагнітний захист. Старі вимірювальні прилади можна було ”підкрутити”, прикріпивши до задньої стінки магніт

45-річний киянин Олександр Пастушенко півроку тому встановив у квартирі на Позняках лічильники гарячої та холодної води.

— Перед тим замінив крани в кухні та ванній, — розповідає Пастушенко. — Довелося поміняти вентилі на вхідних трубах, бо старі погано перекривали воду.

Лічильники холодної та гарячої води чоловік купив на базарі по 84 грн. Щоб установити прилади, потрібно перекрити воду в під"їзді. Тому Олександр викликав слюсаря з ЖЕКу. Робота разом із вартістю лічильників обійшлася в 500 грн.

— За місяць подивився показники. Виявилося — жодної економії, — каже Олександр Петрович. — За воду заплатив ще більше, ніж донедавна. Хоч користувалися ми, здається, менше.

Пастушенко вирішив — прилади несправні. Пішов до майстерні. Там лічильники перевірили, сказали, що вони робочі. Але слюсар поставив прокладку з тоненьким отвором. Від цього стрілка лічильника крутилася швидше, а вода поступала тоненькою цівкою.

— Із такими проблемами зустрічаємося часто, — каже комерційний директор Київського заводу тепловодолічильників Сергій Кондратенко, 40 років. — Сантехніки ставлять нестандартні прокладки, бо їм це вигідно. Тоді людина нервує, купує інші лічильники, викликає сантехніка і платить йому за роботу.

Знову встановлювати лічильники Олександр Пастушенко найняв майстрів із фірми, що їх обслуговує. Оскільки труби вже були готові, заплатив 50 грн. Нині щомісяця родині вдається заощадити до 60 грн із особи.

Робота разом із вартістю лічильників обійшлася в 500 гривень

— Щоб лічильник менше "мотав", люди підкладали під прилад магніт, який пригальмовував стрілку, — каже голова правління компанії "Укрсервісмонтаж" Ігор Климашевський, 45 років. — Такий фокус можна було зробити зі старими лічильниками. Тепер поверх шестерні-крильчатки, яка обертає стрілку, виробники ставлять металеву пластинку. Вона служить антимагнітом. Така нині вимога контролюючих органів. Лічильники без антимагніту не використовують уже три роки.

Та виявляється, такі прилади можна купити на базарі. Продавці навіть можуть обладнати їх магнітами. Напівкруглий магніт, що ставлять збоку від корпуса лічильника, продають по 5 грн. Стільки ж коштує магніт-круглячок, що приєднують позаду. Але встановити такий лічильник офіційно не можна. Хіба підмінити зареєстрований прилад.

— Дехто підкручує показники лічильника, — розповідає Ігор Климашевський. — У пластиковій кришці розжареною голкою пробивають отвір навпроти стрілочки. Цього вистачає, щоб просунути голку та заблокувати її рух. А якщо перевірка — голку витягують, а прилад починає рахувати використану воду.

— За законом, лічильники води мають перевіряти кожні три роки, — каже Сергій Кондратенко. — Але для споживачів не передбачено відповідальності за те, що вони не приносять прилади на перевірку. А звертаються в основному, коли лічильник починає нараховувати більше. Прилади тестуємо на стенді — під тиском подається 50, 20 і 10 літрів води. Якщо показники не відповідають нормам, усуваємо недоліки.





Лічильник зіпсувався через шматок окалини


41-річний киянин Михайло Шишковський 10 років тому поставив у двокімнатній квартирі на столичній Воскресенці лічильники води фірми "Цеммер". Торік стрілка приладу зупинилася.

— Вода йшла як завжди, напір добрий, а стрілка стоїть, — каже Михайло. — Коли в сервісному центрі розібрали прилад, із нього витягли шматок окалини. У нас перед тим у будинку ремонтували водопровід. Кажуть, що окалина могла потрапити в трубу, коли майстри варили шви. Ремонт лічильника коштував 50 гривень, заодно у фірмі перевірили й точність показників.

Прилади "Цеммер" інколи не реагують на потужний потік води, розповідають в "Укрсервісмонтажі". Таких лічильників уже не випускають. Їх установлювали наприкінці 90-х.

Прилад треба зареєструвати в ЖЕКу

Установлюють лічильники фірми, що займаються їх перевіркою й обслуговуванням. Поставити прилад може й сантехнік із ЖЕКу. Цей лічильник обов"язково реєструють у комунальному управлінні. Тоді мешканці платять за його показниками, а не за узагальненим тарифом на гарячу та холодну воду.
— Вартість установлення лічильника залежить від складності роботи, — каже голова правління "Укрсервісмонтаж" Ігор Климашевський. — Якщо прилади можна змонтувати на прямій трубі, монтаж разом із лічильником коштує 450 гривень. Якщо треба застосовувати додаткові з"єднання — на 150 гривень дорожче.
Лічильники води різних виробників майже не відрізняються за ціною. У середньому — близько 100 грн. У Києві найчастіше встановлюють лічильники "КВ 1,5", що виготовляють у Луцьку. Купують і київські "КВМ", хмельницькі "Такт", німецькі "Мінол".

Зараз ви читаєте новину «Показники лічильника води не вдасться підробити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути