Ексклюзиви
середа, 02 листопада 2011 06:45

По дачі на зиму розставляють миски з горілкою

Автор: фото З САЙТА WWW.bugaeff.ru
  Вікна дачного будинку на зиму закривають металевими ставнями. Так злодії не зазирнуть усередину, не розіб’ють скло
Вікна дачного будинку на зиму закривають металевими ставнями. Так злодії не зазирнуть усередину, не розіб’ють скло

Миску з горілкою і хлібом на підлозі біля буфету ставить на дачі киянин 40-річний Богдан Мельник. Викручує пробку з електролічильника. В отвір для ключа зубочисткою запихає солідол. На колодку вішає розрізану повздовж пластикову пляшку.

— Восени дощ не заллє, а взимку із солідолом не заіржавіє і не замерзне. Дача в мене за 100 кілометрів від Києва, у селі Блідча Іванківського району. Зимою замете, не наїздишся, — говорить господар. — Біля буфета, в якому були харчі, для щурів кладу хліб із горілкою. Пару разів нахлебчуться, матимуть інтоксикацію — і поздихають. Тоді викручую пробку, щоб не замкнула проводка в дерев'яній хаті.

У багажник "деу" перед від'їздом поклав мотор, яким качав воду з криниці. Колодязь закрив, а відро зняв. Усе, що можна взяти, сховав у будинок.

— Цього року заливав бетоном доріжки, піддашки міняв. Залишилися дошки і щебінь, то я сусідові на баню віддав. Можуть украсти, й не докажеш, що було твоє. Бензину не лишаю. Знайомий усе цінне з дачі на зиму забрав. Злодії від злості, що нічого взяти, облили хату бензином і підпалили.

Також зливає воду зі шлангів для поливання.

— Якось зимою їх порвало. Тепер і в бочку з водою накидую закручені порожні пластикові пляшки. З ринв туди набігає дощова вода. Коли замерзне — стисне пляшки, а не розірве чан.

44-річний Михайло Цимбалюк із Хмельницького перед від'їздом просить дільничного інспектора села Гайдайки Волочиського району, де в нього дача, наглядати за нею.

— Про це в селі всі знають. Менше спокус лізти в будинок. Цього року приварив до вікон металеві ставні, закриваються на замок. Весною розмалюю їх квітами, буде хата веселіша,— розповідає.

Кладе на кран водогону ящик без дна й утрамбовує сухим листям. Це рятує трубу від перемерзання.

— Обов'язково вносимо дрова до каміна. Приїдемо святкувати Новий рік — усе готове й сухе, — говорить його дружина Оксана Цимбалюк, 39 років. Вона записує в зошит, які харчі, насіння, добрива залишилися. Вносить до переліку гумові рукавички, свічки — щоб навесні не купувати зайвого.

З осені підмащують димохід. Водяний котел опалення накривають старими ковдрами, консервацію також. Господарське мило кладуть у сарай або в літрову банку й закривають кришкою.

— Виносимо туди все, що гризуть миші. Краще вже нехай занаджуються в сараї, ніж бігають по хаті.

5

градусів морозу достатньо протягом двох тижнів, щоб замерзла опалювальна система

3

градуси морозу — за цієї температури гумові шланги лопають за два дні, якщо не злити воду.

 

Верх паркана змащують дьогтем

— На відстані кроку від порога кладу капкан на злодіїв, — розповідає 35-річний Микола Назаренко з Вінниці. — Мій товариш капканом половив крадіїв, які восени виносили саджанці з дачі.

Інколи дачники навмисно залишають у будинках отруєні їжу й горілку. Отруту треба брати нехімічну, щоби крадій не вмер.

Відлякувати мародерів може несправна відеокамера. Її кріплять на вікні чи біля дверей. Дехто чіпляє на паркан табличку, що за ділянкою й будинком ведеться відеоспостереження. Якщо дача огороджена, верх паркана можна змастити дьогтем. Він слизький, і через огорожу важко перелізти. Потім смердить і не відпирається.

 

Зараз ви читаєте новину «По дачі на зиму розставляють миски з горілкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути