понеділок, 21 жовтня 2019 00:56

Нечищений димар спричиняє пожежі

Автор: ETOKIRPICHI.RU
  Димохід потребує регулярного догляду та профілактичного очищення. Товстий шар сажі є сильним теплоізолятором, який значно зменшує теплообмін 
Димохід потребує регулярного догляду та профілактичного очищення. Товстий шар сажі є сильним теплоізолятором, який значно зменшує теплообмін 

— Велика кількість пожеж стається через забиті димоходи, — каже 47-річний Андрій Романюк, консультант столичної фірми зі встановлення камінів. — Сажа та смоли осідають на стінках. Поступово зменшують прохід і перешкоджають вільному проходженню диму. Це призводить до отруєння чадним газом, а велика кількість сажі в димоході може загорітися і спричинити ­пожежу.

Димохід потребує регулярного догляду та профілактичного очищення.

— Наприкінці опалювального сезону треба проводити механічну чистку. Для цього є багато пристосувань, зокрема використовують щітку з прив'язаним вантажем. Опускають її в димар і вона зішкрябує відкладення сажі. Метод хоч і дієвий, але доволі складний. Бо слід підійматися на дах, а це небезпечно. Радимо клієнтам регулярно проводити профілактику, обробляючи димарі хімічними засобами.

На ринку представлений великий вибір товарів для чищення димоходів.

— Є порошки, таблетки, рідини чи брикети. Слід покласти упаковку в піч або камін і спалити, разом із дровами чи вугіллям. Дозування і детальна інструкція розписана на упаковці. Порошки кидають у розтоплену піч, не розкриваючи упаковки. Коли вогонь набуває синього чи зеленого кольору, значить засіб працює. Виділяються хімічно-активні речовини, які розщеплюють сажу і ­наліт.

Зручніші у використанні спеціальні палети чи поліна. Після їх спалення у печі топлять ще протягом 2 год.

— За цей час смоли і креозот, що скріплюють сажу в димоході, розкладаються. Дрібні частинки підіймаються разом із димом назовні, а великі — падають униз. Після процедури слід оглянути димовий канал і очисти від ймовірних залишків, — говорить Андрій Романюк.

При сильно забитому димоході, коли відсутня тяга, хімічні засоби використовувати заборонено.

— У такому випадку слід спершу очистити димохід механічно, а тоді застосувати препарат від накопичення сажі. Варто пам'ятати, що ретельний догляд за печами дозволяє мінімізувати витрати палива. Товстий шар сажі є сильним теплоізолятором, який значно зменшує теплообмін — це призводить до збільшення часу прогріву. Тому значна частина тепла виходить через димохід. Шар сажі в топці завтовшки міліметр збільшує витрати палива до 10 відсотків.

Зараз ви читаєте новину «Нечищений димар спричиняє пожежі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути