вівторок, 25 липня 2017 05:50

"Не розрахований на цілодобову роботу. Треба вимикати"

— Місяць із чоловіком гріли воду в чайнику і милися в тазику. У травні в нашому будинку комунальники вимкнули гарячу воду для випробування тепломереж. Потім ще на місяць. Постійні відключення набридли. Тому купили бойлер, що нагріватиме воду, — розповідає киянка 46-річна Тамара ­Корнєєва. Придбала пристрій української фірми "Нова ТЕК" на 50 л води. — Але перестав гріти воду через місяць після купівлі. Не розрахований на цілодобову роботу, сказали майстри. Його треба було вимикати.

Бойлери складаються із бака й нагрівального елемента — тена. Працюють за принципом термоса із вбудованим кип'ятильником. Бувають циліндричні чи прямокутні. Кріплять їх на стіну або встановлюють на підлозі. Під'єднують до труби з водою, каналізації та електромережі. Коштують 1,6–8 тис. грн. Ціна залежить від об'єму бака, країни-виробника й матеріалу, з якого виготовлено бак. Більшість завозять із Росії, Італії, Китаю, Німеччини. Одні з найдешевших — українські. На ­30–75 л коштують 1,6–3 тис. грн. Найдорожчі зроблені в Німеччині та Італії — зі спеціальним покриттям внутрішньої частини бака. Воно захищає від корозії.

— Варто визначитися, для чого треба бойлер — постійного нагріву води чи як страховка на випадок відключення централізованого постачання. Також при виборі відштовхуються від потрібного об'єму гарячої води. Треба визначитися, де він буде встановлений, і обрати оптимальну для цього форму, — радить 58-річний Валерій Биканов, директор сервісного центру водонагрівачів "Тепло". — Не можна економити на тепло­ізоляції. Має бути товща 3 сантиметрів. Якщо менше — витрати електроенергії суттєво збільшаться. Краще, коли шар теплоізоляції 4–8 сантиметрів. Тоді бойлери добре зберігають температуру. Можуть бути два подібні за об'ємом бойлери, але один із них менший. У компактнішому виробник пожертвував товщиною теплоізоляції. Вода холонутиме швидше. В таких моделях за добу вода охолоджується на 5–7 градусів.

Об'єм бойлера обирають залежно від потреб і кількості членів сім'ї. Бувають від 30 до 300 л.

— Не варто керуватися принципом "що більше — то краще". Купивши водонагрівач із більшим об'ємом, ніж потрібно, регулярно грітимете зайві літри. Зростуть витрати електроенергії. Наприклад, 30-літровий бойлер нагріває воду за 1,5 години. Водонагрівач на 50–75 літрів — за 2,5 години, на 100 — за 3–3,5, а на 150 — за 4 години, — каже фахівець. — ­30–50 літрів достатньо для душу одній людині. Для сім'ї з трьох-чотирьох осіб потрібно 75–100 літрів.

У пристроях встановлюють нагрівачі різних типів — "сухі" або "мокрі". Перші вбудовані у додатковому корпусі. Нагрівальний елемент не контактує з водою.

— Бойлери з "мокрим" теном працюють за принципом кип'ятильника — нагрівач занурений у воду. Тому він більше страждає від її жорсткості й якості. Такі моделі дешевші, — говорить Валерій Биканов. — Краще брати із "сухим" теном. Вони стабільніше працюють на нашій воді, яка у містах неоднорідна через якість і різну зношеність труб. Вартість бойлерів із нагрівачем вища, зате вони довговічніші й практичніші. Є пристрої з двома "сухими" тенами. Коли ламається один, воду гріє другий.

Управління бойлером буває механічним і електронним. Найдешевші пристрої з електромеханічним керуванням. У ­будинки із перепадами напруги обирають пристрої з "механікою". Вони довговічніші в нестабільних умовах.

— Проте температурний контроль у таких бойлерах не найкращий, — каже директор сервісного центру. — Водонагрівачі з електронним керуванням здатні точно підтримувати задану температуру. Економлять такі бойлери й електроенергію. Режим "відпустка" або "eкo", вибір кількості тенів для нагріву дозволяють коригувати роботу водонагрівача. Він відключатиметься, коли ніхто не користується водою, поки люди сплять або на роботі. Вони також запам'ятовують температуру, яку ви зазвичай використовуєте. Але такі водонагрівачі може вибити з ладу імпульс у 700 вольт. Він спалить мікросхему бойлера.

700 гривень у середньому коштує встановити бойлер у квартирі багатоповерхівки. У цю суму входять послуги сантехніка, облаштування підводів, крани й закріплення пристрою на стіні. Якщо трубки під воду вже підведені, монтаж коштуватиме 500–550 грн.

Відключив гаряче водопостачання у квартирі

— Тричі за минулий рік воду відключали. Організм не завжди до цього готовий, тому кілька разів хворів на ангіну. Купив після того бойлер на 50 літрів, — каже 41-річний Микола Шапранов із Києва. Він відключив гаряче водопостачання у квартирі. Користується лише електронагрівачем. — Став менше платити за воду. Раніше за гарячу нараховували 250 гривень у місяць. А зараз — нуль. За електрику з бойлером плачу на 110–120 гривень більше. Мені достатньо, щоб температура води була 40–55 градусів. Це економрежим бойлера. На ніч він відключається. Не працює з 8:30 до 19:00 у будні.

Не тримайте увімкненим без потреби

Найчастіше бойлери ламаються через неправильне користування або після тривалого терміну служби, кажуть майстри нагрівальної техніки.

— Несправності залежать від моделі. В одних найчастіше ламаються тени, в інших — термостати. В третіх доводиться часто міняти прокладки, — розповідає Валерій Биканов, директор сервісного центру водонагрівачів "Тепло". — Проблема з тенами — найчастіше в бойлерах, не пристосованих для цілодобової роботи, які використовують понад норму. Коли тен покривається накипом, починає перегріватися, розширюється всередині, виникають мікротріщини. Наростає внутрішній тиск. Потім може лопнути.

— Щоб бойлер прослужив довше, не тримайте увімкненим без потреби. Періодично робіть профілактику. Варто, щоб майстри регулярно перевіряли бойлер на пошкодження й накип на тені.

Зараз ви читаєте новину «"Не розрахований на цілодобову роботу. Треба вимикати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути