понеділок, 13 липня 2020 00:00

Морозилки псуються в холодних кімнатах

Автор: 590.UA
  Камери із системою сухої заморозки не потрібно чистити від льоду. Надлишкову вологу витягує вбудований вентилятор
Камери із системою сухої заморозки не потрібно чистити від льоду. Надлишкову вологу витягує вбудований вентилятор

— Почався сезон ягід, — каже 57-річна Тетяна Антощук із села Шахворостівка Миргородського району Полтавської області. — Щодня назбирую до відра чорниць, у садку спіють вишні з малиною. Хочу все зберегти, взимку передавати дітям на Київ.

Жінка заготовляла ягоди й овочі електросушаркою.

— Чоловік забракував сушку, — продовжує Антощук. — Сказав, будемо морозити. Вибираємо камеру. Мені подобається горизонтальна тумба на 500 літрів. Проста, помістяться всі ягоди, овочі та гриби. Але займає багато місця. Компактніша вертикальна морозилка. Має окремі висувні ящики. В одному можна зберігати рибу і м'ясо, в другому — всі ягоди, третьому — овочі. Запахи не змішуються, якщо щось одне витягаєш — інше не розмерзається.

Морозильні камери різняться за типом, способом заморозки, об'ємом, потужністю, класом енергоефективності, кольором, ціною.

— При виборі морозилки не існує золотої середини, — говорить консультант столичного магазину Костянтин Волошин, 31 рік. — Одним людям важливий об'єм, іншим головне, щоб помістилася на кухні. Зараз бум на камери. Багато акцій, великий вибір.

Найперше радить звертати увагу на енергоефективність.

— Врахуйте, що камера працюватиме цілодобово 365 днів на рік, — продовжує. — Щоб заморожена морква не стала золотою, обирайте енергозберігаючі моделі класу А або А+. Інші не такі ощадливі.

За формою існують горизонтальні морозилки-тумби і вертикальні, подібні до холодильників.

— Горизонтальні дешевші, простіші та місткіші, — додає Костянтин Волошин. — Верхня кришка відкриває доступ одразу до всього. Продукти лежать на решітках. З часом, правда, примерзають, застряють там. Щоб цього не сталося, на дно кладуть картон. Такі камери займають багато місця, їх не поставиш за шафою.

Найдешевша горизонтальна морозилка-тумба об'ємом 140 л коштує 3,5 тис. грн, на 500 л — 8–9 тис. грн.

— Більшість камер-тумб мають статичну систему заморозки, знизу фреон не циркулює, — каже Волошин. — Система підтримує оптимальний рівень вологи всередині, не висушує продуктів. Але з часом на стінках камери намерзає лід, треба розморожувати.

Дорожчими і досконалішими є вертикальні морозильні камери з окремими полицями.

— Такі мають динамічне охолодження, систему "ноу-фрост" — сухе заморожування, — розповідає Костянтин Волошин. — Усередині не утворюються лід та іній. Надлишкову вологу з камери витягає вбудований вентилятор. Але продукти в такі камери треба класти в герметичних пакетах, бо висушаться. Можна зберігати роками.

Морозильні камери оснащують механічним або електричним управлінням. Перший лише задає потужність охолодження, на другому можна виставляти бажану температуру всередині. Електронний блок вразливий до перепадів напруги.

— Щоб морозилка служила довго, її не можна ставити у прохолодне приміщення, — додає Волошин. — За температури менш як 15 градусів тепла компресорна олива загусає, двигуну важко запуститися. Спрацьовується швидше.

Зараз ви читаєте новину «Морозилки псуються в холодних кімнатах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути