Зараз міські мешканці можуть готувати духмяні паляниці, не гірші, ніж у сільській печі. У духовці такий хліб не вийде. Зате спечеться у міні-хлібопекарні. Залежно від виробника і функцій вони коштують від 279 до 889 грн.
65-річній киянці Людмилі Блажко подарували міні-хлібопекарню "Панасонік" із трьома формами для паляниць різного розміру. Син Віталій, 42 роки, купив її у "Домотехніці" за 850 грн.
— Поряд була домашня пекарня цієї ж фірми, дешевша на 200 гривень. Але з англомовним меню і без диспенсера (спеціальний контейнер на кришці, куди засипають родзинки для кексів).
Людмила швидко освоїла міні-хлібопекарню. Перечитала різні рецепти, що додавалися до "пічки" разом з інструкцією.
Машина сама замішує тісто і пече хліб. Треба налити води, покласти в форму солі, цукру, дріжджів, борошна й правильно запрограмувати.
Людмила Степанівна у тісто додає ваніль та маслинову олію. Каже, якщо покласти більше яєць, а замість води — молоко, хлібина смакуватиме, як паска. У міні-хлібопекарні можна приготувати і "французький" хліб. Програма дає змогу вибрати навіть колір скоринки — світлу, рум"яну чи дуже припечену.
Для своєї родини жінка готує хліб двічі на тиждень. Cвіжу хлібину має на ранок: засипає інгредієнти з вечора і встановлює на таймері час. Машина вмикається вночі сама, замішує і випікає хліб якраз до сніданку.
Машина вмикається вночі і випікає хліб якраз до сніданку
— Хліб готується близько чотирьох годин, — розповідає Людмила Блажко. — За дві години можна приготувати буханець швидкої випічки. Хоча він мені здається недопеченим. Тому вмикаю таймер ще на півгодини.
Для гостей господиня готує кекси. Також збиває у міні-хлібопекарні тісто для тортів чи піци. Коли тісто готове, машина подає сигнал — пищить.
27-річний киянин Дмитро купив хлібопекарню у "Метро кеш енд керрі" за 150 грн. Таких у супермаркеті вже не продають.
— Я подумав, що можу собі дозволити витратити 30 доларів. Тепер ми з моєю дівчиною Олесею хліб у магазині не купуємо. Печемо двічі-тричі на тиждень. Усіх рецептів із книжки ще не спробували. Там є дуже специфічні інгредієнти. Хоч маю сказати, що не з усякого борошна виходить гарний буханець.
Для кексу чи тіста на пиріжки така модель, як у Людмили Степанівни, найкраща, пояснив продавець-консультант мережі "Домотехніка" Віктор Тиндик, 33 роки. Родзинки, горіхи чи сухофрукти можна покласти одразу в диспенсер. Машина висипле їх у тісто сама.
Крім "Панасоніка", такий контейнер є ще у "Делонґі".
— Домашні хлібопекарні "LG" роблять не тільки пшеничний та житній хліб, — розповідає продавець-консультант "Ельдорадо" Марія Сірізінська, 22 роки. — Їх програми дозволяють випікати хліб із гарбуза. Єдиний недолік — у них тільки одна велика форма на 900 грамів.
Практично всі міні-хлібопекарні мають захист від перепадів напруги у мережі. На якість продукту це не впливає. Функція підігріву годину зберігає хліб теплим.
Функція "швидкий хліб" є не в усіх машинах. Її нема у "Делонґі" і "Камерона".
— Найчастіше покупці запитують міні-хлібопекарні "Панасонік", — каже продавець-консультант магазину "Фокстрот" Наталія Федюніна, 23 роки. — Вони дорожчі від "Кенвуда" та "Еленберґа". Однак вважаються надійнішими.
Улітку міні-хлібопекарню використовують для приготування варення та джему.
Назва моделі | Кількість програм | Вага хліба, г | Ціна, грн | Мережа |
"Еленберґ ВМ-3100" | 12 | 750/900 | 289 | "Ельдорадо" |
"Оріон ОВМ-201" | 10 | 680/900/1125 | 299 | "Фокстрот" |
"Камерон СВ-4407" | 12 | 450/750 | 320 | "Ельдорадо" |
"Кенвуд ВМ 250" | 12 | 500/750/1000 | 469 | "Фокстрот" |
"Делонґі BDM 125 S" | 12 | 700/1250 | 689 | "ФоксМарт" |
"Мулінекс OW-3000" | 10 | 750/1000 | 769 | "ФоксМарт" |
"LG HB-205 CJ" | 10 | 900 | 849 | "Ельдорадо" |
"Панасонік CD-253" | 19 | 500/700/900 | 856 | "Домотехніка" |
"Панасонік" проводить лікнеп для домогосподарок
Усі міні-хлібопекарні працюють автоматично. До техніки виробники видають паспорт, інструкцію і рецепти. Хоча з першого разу приготувати хліб не всім вдається. Для освоєння кухонної техніки компанія "Панасонік" півроку тому започаткувала безплатні курси.
Навчання проходить чотири рази на тиждень (з четверга до неділі) у столичній крамниці "Шельф" (вул. Шота Руставелі, 11). 49-річна консультант студії "Панасонік айдіа плаза" Наталія Меліхова показує, як у міні-пекарні готувати випічку чи тісто. Розповідає, скільки і чого треба покласти, щоб хліб вийшов смачним.
— Приходять люди різного віку, — каже Наталія. — Хтось уже купив домашню пекарню, а хтось лише збирається. Презентація починається зранку або в обід. Для випікання хліба потрібно щонайменше дві години. У студії є свій розклад. В одні дні печу хліб, а в інші — показую, як готувати тісто для піци та варити джем.
У студії також демонструють можливості мікрохвильової печі. За тиждень на такі презентації приходять близько 40 людей. Переважно жінки середнього віку.
Коментарі