понеділок, 16 листопада 2020 07:56

Між плитою і мийкою має бути 120 сантиметрів

Автор: VANIL-STUDIO.COM.UA
  Робочу зону на невеликій кухні облаштовують у формі літери ”П” або під суміжними ­стінами. Для неї треба щонайменше метр стільниці
Робочу зону на невеликій кухні облаштовують у формі літери ”П” або під суміжними ­стінами. Для неї треба щонайменше метр стільниці

— Улітку ремонтували кухню, — каже киянин 40-річний Олександр Вовчук. — Витратили купу грошей. А дружина каже, що раніше було зручніше.

Олександр замовив на кухню вбудовану техніку. Переніс із ванної пральну машинку. Замінив одинарну металеву мийку на подвійну кам'яну з сушкою. Встановив посудомийну машину, купив соковижималку, морозильну камеру, кавомашину й кухонний комбайн. Над стільницею змонтував кілька розеток.

— Хотів, щоб ці всі кавоварки, мікрохвильовки й мультиварки завжди стояли зверху, були під рукою, — говорить. — А вони зайняли всю стільницю. Дружині ніде салат накришити. Працює на обідньому столі, а мені нема де книжку почитати.

— На кухні люди проводять найбільше часу, — розповідає столична дизайнерка ­інтер'єрів Катерина Грицищук, 32 роки. — Її облаштовувати треба ретельно, враховуючи потреби всіх членів родини. Найперше — гос­подині.

Радить, як облаштувати кухонний простір на прикладі приміщення площею 16–18 кв. м.

— Найбільша помилка — купити готову кухню в будівельному супермаркеті. Там вони всі гарні, особливо класичних темних кольорів. Бо стоять у великих світлих виставкових залах. У вашій кухні займуть весь простір.

Визначте, що з техніки потрібно, а чим користуватиметеся рідко. Для типової міської родини з чотирьох осіб не потрібні посудомийні машини, великі морозильні камери, подвійні двомет­рові холодильники, сушарки овочів і фруктів. Займатимуть місце, а продукти люди щотижня купують свіжі. Те ж стосується багатофункціональних кухонних комбайнів, соковижималок, тостерів. Ними користуються двічі-тричі і ховають. Хіба якщо господиня любить і має час готувати. Постійно вмикатимете електрочайник, плиту й мікрохвильовку. Ці пристрої мають стояти на стільниці, на рівні рук.

Мийку краще одинарну, але глибоку. Додаткові чаші для ложок і виделок майже не використовуються.

Облаштовувати кухонний простір дизайнер радить під час ремонту. Визначити, де буде робоча зона, де — обідній стіл.

— Найзручніше готувати на стільниці між плитою і мийкою, — каже Катерина Грицищук. — Вони не мають бути поряд. Оптимальна відстань — 90–120 сантиметрів. Цю частину стільниці раджу підсвітити. Можна прикріпити знизу до шаф діодну стрічку або вмонтувати точкові світильники у верхній карниз.

Обідній стіл ставлять неподалік місця приготування їжі.

— Має бути баланс відстані, — продовжує. — Поставите в протилежному кутку кухні — господиня щодня намотуватиме кілометри, носячи страви до столу й назад. — Заблизько — заважатимете одне одному спинами.

Робочу зону облаштовують у формі літери "П" або під двома суміжними стінами.

— Так, щоб господині було зручно ­дістати до всього, — говорить Катерина. — Шафу для мисок і чашок ставте над мийкою, щоб одразу витирати й складати посуд. Шухляду з ножами й виделками — під основною робочою зоною. Шафу з крупами і спеціями — над нею. Рушники вішайте неподалік мийки, місце для каструль — у нижніх шафах. Духовку зручніше ставити не знизу, а на рівні очей. Але тоді вона краде корисну площу над стільницею.

Обідній стіл радить розташувати неподалік вікна.

— Традиційні кухонні м'які куточки відходять, — веде далі Катерина Грицищук. — Вони не­зручні. Краще взяти табуретки або стільці зі спинками. Якщо дозволяє місце, поставте на кухні невеликий диванчик для відпочинку. Меблі беріть без обшивки або з такою, що легко миється.

Покриття столу, стільниці і кухонних меблів радить брати матове, з розпливчастим малюнком. Такими ж матеріалами оздоблювати кухонний фартух — стіну над робочою поверхнею.

— На кухні не має нічого бути із глянцевим покриттям, — каже. — За ним важко доглядати, видно всі дрібні пошкодження. Навіть скляний столик пошкрябається за пів року.

Лампочки обирають із м'яким світлом

— Від світла залежить більше, ніж нам здається, — говорить киянин 35-річний Дмитро Салій. Працює відео­оператором.

Кухня буде затишна, якщо замість одного потужного світильника по центру стелі поставити по кутках чотири-шість врізних, невеликої потужності.

— Не купуйте лампочки із холодним білим, так званим денним світлом. Слід брати з м'яким теплим, трохи жовтішим. Освітлення краще ділити на зони. Над робочою окреме, над столом — своє.

Зараз ви читаєте новину «Між плитою і мийкою має бути 120 сантиметрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути