понеділок, 21 травня 2018 00:05

Мангал роблять із газового балона

Автор: WWW.DRIVE2.COM
  Колишній газовий балон приварюють до рами з арматури. Прилаштовують ніжки. Підставка під мангал має бути заввишки 80–90 сантиметрів
Колишній газовий балон приварюють до рами з арматури. Прилаштовують ніжки. Підставка під мангал має бути заввишки 80–90 сантиметрів

— Усю чоловічу роботу по дому виконую сам, — каже 36-річний Олег Рябовіл із Коломиї Івано-­Франківської області. — Цікавий сам процес творення руками, отримую від цього задоволення. Цьогоріч змайстрував домашній мангал із газового балона. Результатом дуже задоволений — зручний у користуванні, гарний на вигляд. Робитиму такий для кума.

Обирає газовий балон, який давно не у вжитку.

— Балони просочуються газовим конденсатом, найменша іскра призводить до вибуху. Важливо робити все чітко за інструкцією. Відкрутіть вентиль, щоб вийшли залишки газу. Залиште не менш як на добу. Навіть після того, як газ випарується, ємність буде небезпечною, — наголошує чоловік.

Кладе балон на підлогу і викручує вентиль двома розвідними ключами.

— Одним обхоплюю те місце балона, на яке на­гвинчується захисний ковпак, а другим — латунний вентиль. Перший ключ впираю в підлогу. На другий насуваю метровий шматок труби і тягну за неї проти годинникової стрілки, одночасно притримуючи балон ногою. Зривається хвацько. Це набагато простіше і безпечніше, ніж відбивати вентиль кувалдою.

Ставить балон вертикально. Через відкритий отвір на місці вентиля наповнює водою до самого верху, щоб аж витікала. Вона витісняє залишки газу.

— Лише після цього можна безпечно розрізати балон, наповнений водою. Це роблять тільки болгаркою. Вирізаємо місце, де був вентиль. Згодом тут можна встановити заслінку, що регулює приплив повітря. Прорізаємо круглий отвір диском діаметром 10 сантиметрів.

Виготовляє підставку для мангала заввишки 80–90 см.

— З арматури варю прямокутну раму. Її розміри повинні бути такими, щоб балон ліг і не провалився. Приварюю до рами ніжки. Не забудьте зачистити болгаркою зварні шви. Потім виконати це буде не­зручно, — говорить Олег Рябовіл.

Кладе балон на раму і приварює. Рулеткою визначає місце, де буде відкриватися кришка мангала. Розмічує горизонтальні розрізи. Вимірює периметр балона і розділяє його навпіл.

— Тепер креслимо горизонтальну лінію з одного боку і, відклавши від неї розмір, що дорівнює половині периметра, розмічаємо таку ж горизонталь з іншого боку. З'єднуємо їх поперечинами, які проходять біля зварного шва з одного боку балона і на такій же відстані від краю — з іншого.

Отриманий контур випилює болгаркою. Спочатку робить проріз із тієї сторони, з якої будуть петлі. Відразу ж після прорізування приварює їх. Потім вирізає кришку повністю. З боку петель потрібно зробити упори, щоб кришка не відкидалася більше, ніж потрібно. На ній приварює ручку з дерев'яною накладкою, щоб не обпікати руки.

— З одного кінця балона вже є отвір. Точно такий прорізаю з іншого. Вставляю коліно і трубу діаметром 10 сантиметрів — роблю димар. У мангалі треба зробити прорізи для шампурів. Решітку для барбекю роблю знімною. За необхідності її можна буде прибирати і смажити шашлик на шампурах. Решітка має бути з товстого металу, бо висока температура покрутить тонкий.

Зварні з'єднання слід зачистити. Поґрунтувати і пофарбувати термостійкою фарбою.

— Щоб заощадити, дорогу термостійку фарбу можна використати тільки для декорування балона і димаря. Решту покрити нітроемаллю.

Зараз ви читаєте новину «Мангал роблять із газового балона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути