Ексклюзиви
неділя, 23 липня 2006 15:29

Квадратний метр глухого вікна коштує 445 гривень

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Столяр фірми ”Ясень” Соня Рожак готує бруси до склеювання
Столяр фірми ”Ясень” Соня Рожак готує бруси до склеювання

50-річна Галина Шинкарук із села Оброшине на Львівщині рік тому зробила ремонт у квартирі й поставила у вітальні вікно з клеєного дерев"яного бруса. Жінка переконана, що воно екологічно чисте і служитиме довго.

— Заплатила за нього 2200 гривень, — розповідає господиня, запрошуючи до кімнати. — Ще 100 гривень віддала сільському столяру за встановлення.

Темно-коричневе вікно з широким підвіконням спарене з дверима, що ведуть на балкон.

— Бачите, через лак проглядає структура дерева, — жінка водить рукою по підвіконню. — У нашій спальні фарбоване дерев"яне вікно ще з радянських часів. Зовсім не той вигляд! Колись і його заміню на сучасне.

Вікно в Галини — з двох стулок, ліву можна відчинити. Вікно і двері — з однокамерними склопакетами. Жінка каже, що взимку вони не пропускають холоду.

— Газ тепер дорогий, а з нинішніми технологіями можна економити, — говорить господиня. — І повітря в хаті свіже, рами ніби дихають. Коли все зачинено, зовсім не чути шуму машин і дитячого галасу. Для мене це дуже важливо — я спокій люблю.

Галина розповіла, що такі вікна, як і металопластикові, менше забруднюються, і їх не треба розкручувати й мити всередині. Щоб рами не втрачали блиск, можна раз на кілька років покривати безколірним лаком.

Менеджер львівської фірми "Бук Холдинг" Діана Радик, 27 років, розповіла, що дерев"яні рами ставлять переважно в котеджах. Вибирають їх через привабливий вигляд. Власники квартир замовляють на дитячі кімнати і спальні. Цього літа дерев"яні вікна питають на 40% більше, аніж торік. Люди хочуть замінити ними пластикові, бо ті себе не виправдали — почали просідати, скручуватися, вийшла з ладу фурнітура.

Часто просять вікна з декором і тонованим склом

— Дерев"яні рами роблять так: спершу розрізають соснові бруси, видаляють із них тріщини, сучки, згустки смоли, — пояснює технологію Олеся Заставська, 21 рік, менеджер оброшинської фірми "Ясень", де замовила вікно Галина Шинкарук. — Тонкі планки склеюють у три шари під пресом. З"єднують їх зубчатим стиком, щоб краще трималися. Виходить брус для виготовлення вікна, товщиною 68х83 мм. Готовий брус із часом не скручуватиметься від надмірної вологості.

Щоб віконні рами не розбухали, їх обробляють ґрунтовкою на водній основі й покривають акриловим лаком — будь-якого кольору на вибір. Олеся каже, що тепер модні золотисто-перламутрові.

— Наші фахівці виїздять до клієнта додому і складають індивідуальний проект. Замовники часто просять вікна з декором і тонованим склом.

Склопакети "Ясень" замовляє на фірмі "Євроглас". Готові вікна доставляють клієнтові і можуть встановити за додаткову плату — 10% від вартості виробу. Деревообробники дають півторарічну гарантію. Остаточна вартість таких вікон залежить від площі й форми. Квадратний метр глухого вікна коштує 445 грн. Якщо відкривається одна стулка — 703 грн, якщо обидві — 851 грн. На львівських фірмах діють приблизно такі ж розцінки.

— Пластик дешевший на 20–30 відсотків, — каже Олеся Заставська. — Та дерев"яні вироби "відпрацюють" укладені гроші, служитимуть більше ста років. Склопакети з товстого скла, фурнітура якісна.

Дерев"яні рами, на відміну від пластикових, не накопичують статичну електрику. Пил на вікна не налипає, тому мити їх треба рідше, запевняють виробники. А якщо набридне колір — можна перефарбувати.





Скільки коштують вікна у Львові


У Львові двокамерне пластикове вікно з турецького профілю (розміром 2х1,5 м, складається з трьох стулок, відчиняється середня), коштує в середньому 1250 грн. Таке ж, але з німецького профілю "Рехау" — 1470 грн. Дерев"яне вікно такого розміру і форми обійдеться в 2668 гривень.



Скільки коштує набір вікон у Києві, доларів



 Фірма-виробник  Профіль  Фурнітура  1-кімнатна
1 — 1200х1400 мм
1 — 1900х1400 мм
 2-кімнатна
2 — 1200х1400 мм
1 — 1900х2000мм
Додаткові пристрої,
що входять у загальну 
вартість
 "Нові вікна"  пластик "КВЕ" (Німеччина)  "Сігенія"
(Німеччина)
 382*  593  запобіжник, проти
зламний пристрій
 "Тера плас"  пластик "Рехау" (Німеччина)  "Сігенія"
(Німеччина)
 379  615  мікро-провітрювання
 "Декор плюс"  пластик "Екопласт" (Україна) _
 617  1068  _
 "Реал комфорт"  дерев"яний клеєний брус   "Рото"
(Німеччина)
 1012  1681  _
 "Терра Євролекс"  дерев"яний клеєний брус  _  1025  1842  _


* Ціну наведено, враховуючи однокамерний склопакет 24–28 мм, вікно з однією поворотно-відкидною рамою, замір, монтаж і демонтаж старого вікна; інші послуги та додаткові пристрої — на умовах фірми-виробника. На вікна надається гарантія 5–10 років. Вартість підвіконь, козирків і сіток проти комарів не враховано.


Клеєний брус облицьовують алюмінієм


Грошовитим киянам до вподоби вікна з дерева. Такі поставили в шестиповерховому будинку в Кріпосному провулку, де мешкає столичний голова Леонід Черновецький, 54 роки.

Двері й вікна з клеєного бруса столичний приватний підприємець Павло Моїсеєнко, 33 роки, виготовляє у власному столярному цеху понад п"ять років. На брак замовлень не скаржиться. Проте у власному помешканні Павло встановив вікна з німецького профілю "КВЕ".

— У наших умовах із пластиком менше мороки, —  пояснив він.

— На наші вікна даємо десятирічну гарантію, — каже менеджер із продажу компанії "Альпійське вікно" ЛюбовРуденко, 31 рік. — Чому десять? Саме стільки компанія виготовляє і встановлює вікна з ПВХ-профілю різних виробників. Претензії нам пред"являють рідко.

Щоб не фарбувати, столичні виробники облицьовують дерев"яні рами накладними алюмінієвими пластинами. Квадратний метр такого вікна коштує в середньому $240–270.

Є дешевий матеріал, а є якісний, кажуть майстри. Добре зроблені вироби — чи то з дерева, чи з пластику — служитимуть довго. У Німеччині й досі стоять перші вікна з ПВХ-профілю, які встановили 50 років тому.


Сергій ГРОМОВИЙ

Зараз ви читаєте новину «Квадратний метр глухого вікна коштує 445 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути