четвер, 06 січня 2022 09:31

Кухонний фартух викладають із ламінату

Автор: bigl.ua
  Кухонний фартух із загартованого скла не тріскається від роботи газових плит. Покриття гладке й міцне, тому за ним легко доглядати. Буває однотонне чи з візерунками
Кухонний фартух із загартованого скла не тріскається від роботи газових плит. Покриття гладке й міцне, тому за ним легко доглядати. Буває однотонне чи з візерунками

— При ремонті з чоловіком ні про що не спорили, доки не дійшло до кухонного фартуха. Він вперся робити зі скла. А я хотіла — з мозаїки, — каже 40-річна Галина Капустянська із села Видошня Ярмолинецького району Хмельницької області.

Мозаїка найкраще виглядає у великій кухні. У тісній викликає відчуття здавленого простору. Це покриття довговічне, але не практичне. Має багато швів, тому поверхня швидко стає затертою.

— Я впиралася, бо з мозаїкою кухня має благородніший вигляд. Але відступила, як до мене дійшло, що по факту це та ж сама настінна плитка. Але фартух з неї коштує вдвічі більше. Усе через дорогий монтаж.

Популярний варіант останніх кількох років — фартух із гартованого скла. Воно ударостійке, тому безпечне. Гладке та міцне. Не тріскає від роботи газових плит. Буває не тільки однотонне. Під нього можна помістити будь-яке зображення.

— Сучасне обладнання дозволяє зробити оригінальний фотодрук на склі із 3D-ефектом, — каже Капустянська. — Такі фартухи називаються скіналі. Як стала розбиратися в цих деталях, то майже погодилася на скло. Але зупинила яскравість і виразність, яка краде увагу від самої кухні, а ми за ті шафки багато віддали.

Таку поверхню можна мити будь-якими мийними засобами, ганчіркою та губкою. Вона стійка до подряпин і високих температур. Мінус — розводи при митті та ціна. Коштує близько 1500 грн за погонний метр.

— Можна зробити фартух з пластику. Він нагадує скляний з візерунками, але краще, щоб на нього не падало сонце. Інакше малюнок вигорить за кілька місяців. Якщо кухня мала, то її не треба ще й нагромаджувати візерунками на фартусі. Це ідеальний варіант для орендованого житла чи на дачі. Але не годиться для людей, які планують ремонт на кілька десятків років.

Пластик заборонено використовувати на кухнях із газовою плитою. Зате гладку поверхню легко тримати в чистоті. Такий фартух легко відмивається і не вимагає професійної установки.

— Як розібралися з усіма матеріалами, то для фартуха вибрали ламінат. Раніше думала, що він підходить тільки на підлогу, — каже Капустянська.

Взяли водостійку модель ламінату 30–32-го класу. Його легко монтувати й очищувати. Немає стиків, як на плитці. Служить від 15 років. Має нейтральні відтінки, які не перетягуватимуть на себе увагу від основних меблів кухні.

Монтаж фартуха залежить від висоти меблів. Раніше її виробники розрахували по середньому зросту жінки. Мали бути трохи нижче пояса господині — 85 см від підлоги. Але зараз багато хто меб­лі замовляє під свій зріст. Тому спочатку треба визначити висоту стільниці і вже звідти викладати фартух з вибраного матеріалу. Стандарт став зникати.

Зараз ви читаєте новину «Кухонний фартух викладають із ламінату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути