Ексклюзиви
четвер, 22 січня 2009 19:24

Корейські свині витривалі до холоду

Автор: фото: AFP
  Діти вигулюють вулицями Києва свиню Машу в’єтнамської породи. У містах тварин тримають удома як екзотичних
Діти вигулюють вулицями Києва свиню Машу в’єтнамської породи. У містах тварин тримають удома як екзотичних

На початку 90-х в Україні почали розводити травоїдних свиней корейської і в"єтнамської порід. Вони невибагливі в їжі і швидко набирають вагу. За сім місяців корейська свиня важить до 100 кг. Її вага у дорослому віці майже 120 кг.

В"єтнамські свині менші, важать близько 80 кг. М"ясо не жорстке, як у більшості порід свиней. Його часто купують для літніх людей, яким важко пережовувати свинину.

52-річний Володимир Катрич із міста Ромни Сумської області розводить корейських свиней на продаж п"ять років. Перші дві пари купував на Полтавщині. Тепер у господарстві постійно живе чотири свиноматки і два кнури. Син чоловіка 18-річний Євген створив сайт, присвячений догляду за травоїдними породами свиней: http://korej.at.ua.

— Корейська і в"єтнамська породи свиней не мають жодного стосунку до Південно-Східної Азії, — розповідає Катрич. — Це європейські породи, їх давно розводять в Угорщині. Назви свині отримали через зовнішній вигляд: у корейської травоїдної рило у зморшках, а в"єтнамських свиней можна розрізнити за невеликим розрізом очей.

Обидві породи неагресивні. Їх випускають у двір, виводять пастися. Свині часто граються із собаками.

Тварини мають добрий нюх. Їх можна підкликати їжею, наприклад наливати в корито молоко. Свині одразу повернуться у хлів.

— Поросят корейських і в"єтнамських свиней бажано купувати, коли їм більше двох місяців, — радить чоловік. — Тоді вони їдять траву, як дорослі свині. Місячним поросятам, окрім окремого харчування, потрібно колоти гемоглобін. Одразу після народження його в організмі не вистачає.

Свині часто граються із собаками

Годують ці породи свиней тричі на день. До їжі вони неперебірливі. Можна давати будь-яку траву, окрім конюшини. Вона шкідлива для стравохідної системи.

Зелений корм бажано чергувати з ячмінною, кукурудзяною, пшеничною кашами. Також можна давати дерть — борошно грубого помелу. Восени свині їдять гарбузи, столові й кормові буряки, кабачки.

— Головне — слідкувати, щоб свині не переїдали, — радить Володимир Катрич. — Вони, як корови, часто заковтують більше їжі, а потім лежать і ремиґають.

Перевагу корейській породі свиней чоловік віддав ще й через те, що вони не риють землю у дворі, як "в"єтнамці". У дворі чоловік має кілька вишень і кущі малини, свині їх не зачіпають.

Чоловік тримає свиней у хліву із силікатної цегли. Із наближенням холодів у тварин збільшується волосяний покрив, тому вони не мерзнуть. Коли у свині з"являються поросята, на ніч у морози вмикає обігрівач. Удень свиноматка сама гріє поросят.

На зиму травоїдним свиням заготовлюють сіно. До висушеної трави додають суху кропиву. Її запарюють, щоб була м"якою й соковитою.

— Якщо купувати травоїдних свиней для розплоду, бажано брати старшого кнурика й меншу свинку, — радить Володимир Катрич. — У цих свиней швидко настає статева зрілість. Тому вже наступного року в пари будуть поросята.

Торік двомісячне порося корейської породи коштувало 350–400 грн.

Зараз ви читаєте новину «Корейські свині витривалі до холоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути