Ексклюзиви
середа, 01 жовтня 2008 17:54

Кімнатні рослини отруйні для тварин

"Мій кіт постійно обгризає драцену. Потім листям блює, але від рослини все одно не відгониш! Майже все листя обірвав, — розповідає Ангеліна Пономаренко, 45 років, із Полтави. Кіт персидської породи Марсік живе в жінки три роки. — На вулицю він не ходить, боїться. Мабуть, не вистачає якихось вітамінів".

Коти й собаки їдять рослини, аби прочистити шлунок і поповнити запас вітамінів.

— Домашнім котам не вистачає листяної кислоти, одного із вітамінів групи В. Її багато в траві, — пояснює доцент кафедри ботаніки Полтавського педагогічного університету Лариса Орлова. — Часто шлунок тварин забивається шерстю, і рослини вони використовують як натуральний блювотний засіб. Моя кішка найбільше любить пирій. У хорошу погоду виходить на вулицю попастися на травичці. Для домашніх тварин він  корисний, бо багатий на вітаміни. Але є багато небезпечних кімнатних рослин.

До отруйних належать антуріум, дифенбахія, монстера, заміокулькас, філодендрон, епіпремнум. Сік рослин викликає набряк гортані та слизової рота тварини. Якщо він потрапляє в очі, викликає кон"юнктивіт і зміну рогівки ока.

Примула й олеандр небезпечні для хом"яків

— Коли кішка чи собака жує філодендрон, язик і горло пече. Тому тварина його ковтає рідко, — розповідає Орлова. — Якщо з"їсть шматок листка чи стебла монстери, то можуть з"явитися пухирці. Можуть з"явитися проблеми з прийомом їжі, диханням.

Коти і собаки можуть отруїтися молочаєм, кротоном, ятрофом, акаліфом. Навіть від незначних дотиків з"являються опіки, що довго заживають, рани, виразки. Часом у тварин порушуються функції шлунково-кишкового тракту і нервова система.

— Пташкам і тваринам подобаються яскраві плоди та листя, — каже біолог. — Останнім часом у квартирах стали вирощувати декоративний перець, бровалію, брунфельзію, соландру. Отруйні речовини в квітах викликають сонливість, нудоту, блювання. Суцвіття гортензії мають іони ціаніду, який при контакті з водою чи слиною стає отруйним. Пеларгонія викликає подразнення слизових у пташок. Плющ, азалія, цикламен, каланхое, філадендрон, молочаї, примула й олеандр небезпечні для хом"яків. Алое може викликати пронос майже в будь-якої тварини.

Шкідливі для домашніх тварин рослини треба ставити на шафу, полиці, підвісні підставки для квітів. Якщо вдома живуть птахи, квіти ставлять на підвіконня й закривають шторами.

— Якщо тварина отруїлася, їй промивають слизові оболонки, дають активоване вугілля з великою кількістю води та якнайшвидше везуть до ветеринара, — радить Лариса Орлова.

Від винограду в собаки болить живіт

Особливо небезпечні для домашніх тварин кліщинець, пізньоцвіт осінній, бруслина, вовчі ягоди, вовчак, жимолость, золотий дощ, беладонна, молочай, наперсник пурпуровий і жовтий, надуб, пуансетія.

Дерматит рота викликають пуансетія, фікус, хризантема, рута, борщівник.

Набряк ротової порожнини, порушення координації руху та серцеву недостатність провокують арізема, туя східна, тригострокінцевий і гостролистий виноград, дифенбахія, каладіум двокольоровий, кала ефіопська, лілія біла, тютюн, філодендрон.

Блювоту, діарею, судоми, біль у животі, серцеву, ниркову та легеневу недостатність у тварини викликають абрикоса, азалія, амариліс, аспарагус, біла акація, дикий виноград, дельфініум, кінський каштан, плющ, нарцис, наперсник, фізаліс, хризантема, цикламен.

Зараз ви читаєте новину «Кімнатні рослини отруйні для тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути