пʼятниця, 22 вересня 2023 05:28

Стратили 19 людей, яких підозрювали у чаклунстві

Стратили 19 людей, яких підозрювали у чаклунстві
В Салемі встановили пам'ятник жертвам полювання на відьом. Скульптури відьм меморіалу зробили із бронзи навмисно вищими за людський зріст. Фото: https://harrypotter.fandom.com

У американському містечку Салем 22 вересня 1692-го відбувся суд над "відьмами". Після нього повісили 19 людей, двоє померли у в'язниці, одного задавили до смерті під час катування.

Салем заснували 1629-го англійські колоністи-пуритани. Вони були глибоко віруючими. Лиха та неприємності, які з ними ставалися, вважали справами диявола. За прихильність до магії засуджували на смерть.

В січні 1692-го дві дівчинки 9 і 11 років стали демонструвати дивні симптоми: їх викручувало, кричали і гарчали. Доктор Вільям Гріггс вирішив, що причиною хвороби став вплив відьми. Дівчатка вказали на служницю-рабиню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бріджет Бішоп стала першою жертвою "полювання на відьом"

Кількість дівчаток з невідомим недугом збільшувалася, вже згодом їх стало 7. Щоб змусити жінок-відьом зізнатися над ними почали ставити різні експерименти. Хоч дівчатка згодом зізналися, що все вигадали, відьом далі шукали.

Наступного місяця, того ж року розпочався суд у справі "салемських відьом". Звинувачення пред'являли всім підряд - від жебраків до священиків. Проти відьом свідчили заможні селяни і раби, слуги і вільні ремісники.

1697-го судді визнали свою помилку. В Салемі встановили пам'ятник жертвам полювання на відьом.

Імператор Франції Наполеон скасував Інквізицію в Іспанії 4 грудня 1808 року. Це стало початком кінця влади жорстокого карального органу церкви у Європі. Їхні камери для тортур виявляли під церквами.

Один з французьких офіцерів, бажаючи знайти потаємні камери, розібрав плитчасту підлогу в одному великому залі. Там виявив темниці і камери тортур в яких були жертви Святої палати.

Зараз ви читаєте новину «Стратили 19 людей, яких підозрювали у чаклунстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути