Ексклюзиви
вівторок, 10 червня 2014 09:00

Бріджет Бішоп стала першою жертвою "полювання на відьом", яку повісили 322 роки тому

Автор: list25.com
 

322 роки тому цього дня повісили Бріджет Бішоп, звинувачену в чаклунстві.

10 червня 1692 року рішенням суду міста Салем була повішена Бріджет Бішоп, визнана судом винною у чаклунстві. Всього під час "полювання на відьом" в колонії Массачусетс було страчено 19 чоловік, і близько 200 було ув'язнено.

В 1629 році англійські пуритани заснували місто Салем (передмістя Бостона, США). Зима 1691-1692 років виявилася для жителів міста дуже важкою - неврожай, хвороби, напади індіанців, хвороби домашньої худоби, смерть дітей, землетрус, погана погода.

Люди шукали відповідь у надприродних силах, не в змозі логічно пояснити такі речі, за браком освіти і знань. 

В січні 1692 року у дочки і племінниці пастора Семюела Перріса - 9 річної Елізабет і 12-річної Ебігейл - виявили симптоми невідомої хвороби. Дівчатка кричали, видавали дивні звуки, ховалися під меблями, їх тіла приймали незвичайні пози. Діти скаржилися на те, що їх хтось колов шпилькою і ножем, а коли Перріс намагався читати проповідь, вони затикали вуха. Місцевий лікар, випускник Гарвардського коледжу, пояснив їх впливом відьом. 

Головним доказом проти звинуваченої служили твердження потерпілих про те, що їм являвся дух звинуваченої людини. 2 червня суд визнав винною Бріджет Бішоп, яку повісили 10 червня.

Цікаво, що полювання на відьом було прибутковою справою. Донощик отримував частину майна своєї жертви, а судді і кати - високу платню. Із середини XVI до середини XVII століття в Європі відбулось понад 50 тисяч відьомських процесів.

Новітні дослідження виявили, що багато з обвинувачених у чаклунстві насправді були невинними, але заможними людьми, які стали жертвами шахрайства найближчого оточення.

У 1697 році судді Салемського процесу визнали свою помилку, в 1702 році рішення суду було визнано незаконним.

Зараз ви читаєте новину «Бріджет Бішоп стала першою жертвою "полювання на відьом", яку повісили 322 роки тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути