Ексклюзиви
понеділок, 25 лютого 2008 14:30

Із клінкерної цегли кладуть цоколь та сходи

Киянин Юрій Володін, 31 рік, улітку цього року зводитиме цегляний будинок на дачі в Яготинському районі під Києвом. 20 років тому батько поставив там хату з фанери і ДСП.

— На сусідніх дачних ділянках уже стоять доми з білої і червоної цегли, — зауважує Юрій. — А в нас хатинка з фанери. У багатьох місцях деревина вже прогнила, доводиться латати стіни.

Товариш Володіна Руслан Яковенко кілька років тому звів будинок із червоної керамічної цегли. Матеріал купував у Києві на фірмі, яка торгує продукцією Роздільського заводу зі Львівської області. Так виходить дешевше, ніж у магазинах. Для помешкання знадобилося 10 тис. цеглин.

Заміські будинки зазвичай зводять із червоної керамічної цегли.

— Розрізняють будівельну або базову, облицювальну та спеціальну цеглу. Для стін беруть першу — пустотілу чи повнотілу, — пояснює 43-річний Валерій Осипович. Він працює інженером-будівельником у приватній київській фірмі, яка зводить котеджі. — Остання — це звичний міцний керамічний брикет. Із такої роблять несучі стіни, колони, стовпи. Будинок із цього матеріалу не треба додатково утеплювати. А пустотіла — з дірочками всередині цеглини, значно легша за звичайну. Вона — для стін, на які не буде великого навантаження, та перегородки. На таку цеглину йде менше сировини, тому вона дешевша. Сухе повітря, що залишається в отворах, забезпечує теплоізоляцію. Тільки треба стежити, щоб розчин був густим і не потрапляв усередину, інакше втратиться основна її перевага.

Спеціальну цеглу використовують для димарів або печей. Вона може витримувати високі температури.

Муляр може визначити клас матеріалу на слух

— Фасад роблять із облицювальної цегли. Вона має дві переваги — морозостійка і гарна на вигляд. Деяку роблять із малюнками, округлими або скошеними кутами й ребрами — для арок, круглих колон, — розповідає 33-річний Андрій Яїчко з компанії "Керамея", що виготовляє клінкерну цеглу "Клінкерам".

Клінкерна цегла — особливий вид облицювального каменю. Вона стійка до вологи й морозу. Тому із неї кладуть ті частини будинку, де може бути вода, — цоколь, цокольну брівку, підвіконня, сходи, підвал.

Цеглу вибирають ще й за міцністю, пояснює Андрій Яїчко. Чим вищий номер маркування, тим більше навантаження витримає стіна. Міцність позначають літерою "М" і цифрою. Найчастіше зустрічаються матеріали марок М-75, М-100, М-125, М-150, М-175, М-200, М-250, М-300. 75 і 100 підходять для стін 2–3 поверхового будинку, М-125 і вище — для багатоповерхівки, 150 і вище — для укладання в землю (фундамент, цоколь). А з цегли марок 200–300 зводять фундамент "висоток". Клінкерна ж має міцність М-300.

Купувати матеріал Володіну порадили з каменярем. Спеціаліст на око помітить недоліки: розмір не той, маленька товщина стінок чи менша міцність за вказану виробником. Муляр може визначити клас матеріалу на слух. Цегла з низькою маркою міцності звучить глухо, а з вищими характеристиками — дзвінкіше. Самі цеглини мають бути одного розміру, без сколів і "дутиків" — так будівельники називають вапнякові часточки. Це означає, що при підготовці суміші вапно погано розчинилося. "Дутики" в цеглині набирають вологу, роздуваються, і шматочки матеріалу відколюються.

Юрій Володін хоче одноповерховий будинок площею 130 кв. м. За кубатурою — 400 куб. м. Навесні збирається купити і завезти на дачу 14 тис. цеглин. Будівельники порахували, що для підвалу, вікон і виступів фасаду потрібно 6 тис. облицювальної цегли. Для стін — 8 тис. шт. базової. На матеріали треба майже 35 тис. грн. Ще близько 5 тис. грн піде на цемент, суміш для кладки і ґрунтовку. Чоловік домовився, що вибрати матеріали йому допоможуть будівельники, які зводили помешкання для товариша.


Скільки коштує цегла


 Виробник, вид цегли Ціна, грн /1 тис. шт.  Продавець 
 Слобожанська будівельна кераміка, облицювальна  2200  магазин "Нова лінія"
 Роздольський завод будівельних матеріалів, облицювальна  2750  фірма "Сав"
 Слобожанська будівельна кераміка, базова  2851  магазин "Епіцентр"
 Лутугинський завод будівельних матеріалів, облицювальна  2999  магазин "Епіцентр"
 Керамея, клінкерна червона  4000  фірма "Фасад"*
 Євротон, клінкерна червона  4950  фірма "Сав"

* Почнуть продавати у квітні
Зараз ви читаєте новину «Із клінкерної цегли кладуть цоколь та сходи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути