понеділок, 22 квітня 2019 07:25

Французькі корови дають 25 літрів молока в день

Автор: WWW.AGROSAVDO.UZ
  Породу корів монбельярд вивели у Франції. Ці тварини невибагливі до кормів та швидко адаптуються до будь-якого клімату
Породу корів монбельярд вивели у Франції. Ці тварини невибагливі до кормів та швидко адаптуються до будь-якого клімату

— Купити корову — як ­зіграти в лотерею. Рідко путня попадеться. Ми вибрали породу монбельярд. У неї жирне молоко і доїться 315 днів на рік, — розповідає Оксана Хитрук, 55 років, із села Привітне Бережанського району на Тернопільщині.

— Привезли з сусідньої області, де знайшли оголошення про продаж. Була тільною. Розтелилася без проблем, хоч теля заважило 52 кілограми.

Породу вивели у Франції. Тварина невибаглива до кормів та швидко адаптується до клімату. Дає за рік 7–8 тис. л молока. Корова набирає 600–700 кг, а бичок — 900–1200 кг. Тулуб виростає завдовжки 1,65 м. У тварин незалежно від статі велика голова, спина, потужний кістяк. Худоба в холці заввишки 135–140 см.

— Корови ціняться за жирне молоко, а бички — за швидкий набір ваги. Порода набирає 45 кілограмів щомісяця. Бичка не продали, а тримаємо на злучку з іншими коровами місцевих порід. Теля успадковує половину особливостей породи. За п'ять поколінь народжуються корови вже чистої породи. Сперму монбельярдських бичків можна купити в інтернеті. Наприклад, у фірм німецького виробництва коштує від 160 гривень, французького — 200 гривень.

Корова монбельярдської породи може телитися і доїтися 15 років.

— Ця порода рідко хворіє, і то тільки через недогляд. Не помастили вим'я перед виходом на поле. Вона ляпнула в мокре багно, вітер обвіяв, і на тобі — мастит або тріщини. Тварина тут не винна. Це стійка худоба, яка може перетравлювати навіть грубі корми. Навіть якщо стоять холоди чи спека.

Годує травою, силосом, ­сіном, соломою, половою та зерном.

— Коли монбельярдська корова їсть багато зелених кормів, їй не вистачає в організмі солі. Тоді знижується вгодованість і важко спаруватися або виносити теля. Щоб не було дефіциту, кладу в куток ясел шматок солі завбільшки з цеглину. Розсипну брати не можна, бо буде ток­сикоз.

Літом починається косовиця та заготівля сіна. На зиму завчасно готує корми з розрахунку, на 100 кг живої маси тварини 2 кг силосу та 1 кг ­сінажу. Для поповнення запасу вітамінами й мікроелементами сипле борошно з хвої або сосни — по 0,7 кг на голову за добу. Як білкову підгодівлю — трав'яне борошно по 1,5–2 кг на голову за добу.

Зараз ви читаєте новину «Французькі корови дають 25 літрів молока в день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути